Wednesday, 13 June 2012


Hai sesekali pekene lauk macam gini di siang hari di kale makan tengahari mau menambah berpinggan nasi, ye laaa agak nye ye. Makan pulak di bawak pokok atau atas pangkin ke, mau berpinar biji mate kome...heheehh. Bukan ape menu ini jadik santapan , ape ke lagi kalau dalam petisejuk dah kekeringan stok lauk.Sadin dalam tin laaaa jadik mangsa hari ini.Sambal belacan jangan lupe ye , makan dengan ulaman petai pun jadik.

Sambal sardin

1 tin sadin dalam tin ~ kkzu setia dengan cop kingcup
1 labu bawang besar ~ potong bulat
3 biji bawang putih ~ hiris nipis
1 inci halia ~ ketuk aje
1/2 cawan cili mesin
air 1 tin sadin
asam keping ~ wajib
minyak

Tumis bawang putih dan halia hingge naik bau
Masukkan cili mesin dan tumis hingga garing sedikit
Masukkan sadin, air, asam keping, bawang besar
Masak hingge gelegak dan sesuaikan garam dan gula nye, boleh laa di hidang kan.


Lemak Soun & fucuk

2 peket soun + fucuk ~ rendam 10 minit
1 biji kelape di perah santan nye
3 biji bawang kecil ~ hiris nipis
1 biji cili merah ~ hiris nipis
1/2 cawan ikan bilis
1 sudu kecil serbuk lada hitam
garam

Satukan santan , bawang kecil, ikan bilis dan cili masak
Masak atas api hingga gelegak kecil
Masukkan fucuk & soun serta garam dan lada hitam
Masak hingge gelegak sekejap.



2 comments:

  1. amboiii kak zu nie faberet sha nii... sesekali pekena sardin ngan gulai lemak, mahuu nasi bertambah nasi 2 3 kali..huhu

    ReplyDelete