▼
Thursday, 5 April 2012
KEK KUKUS PUTIH TELUR
Saje saje je kkzu buat kueh ini sebab bile bace resepinye, eeeihhh gune putih telor je , kebetulan pulak dekat dalam petisejuk adelah sikit lebihan putih telur yang tak di gunakan. Apelagi godak godak lerrr mixer . sekejap aje dah siap kueh ni.Memang gebu dan lembut. Boleh lah teman teman terai ye. Tetapi kalau ikut sukatan asal banyak wooo gune putih telur, dekat dekat 10 biji jugak tuu. Kkzu buat setengah adunan aje memandangkan itu aje stok telur putih yang ade tetapi memadai hasilnye, kire banyak potongan jugak dapat nye.
RUJUKAN ; KAMA AZURA
bahan A
525 ml putih telur
400 gm gula
1 sudu besar ovelette
1 tsp garam
1 tsp baking powder
bahan B
250 gm tepung gandum
50 gm serbuk santan ( susu tepung pun boleh )
bahan C
100 gm santan pekat ( dalam kotak )
1 tsp esen vanilla
90 gm mentega ( minyak pun boleh )
2 tbsp susu pekat manis
bahan D
1 tbsp pandan emulco
1 tbsp strawberry emulco
1 tbsp coffee emulco
CARE CARE
1.Putar putih telur hingge berbuih, masukkan gula, ovelette, garam dan baking powder. Putar hingge adunan menjadi kental.
2. Masukkan bahan B yang telah di ayak. Kacau kaedah kaup balik perlahan
3. Masukkan bahan C, gaul rate.
4. Bahagikan kepade beberape bahagian. kkzu buat 3 kaler aje ( pandan, strawberry dan coffee )
5. Panaskan pengukus dan masukkan selapis adunan ke dalam loyang 9 inci.Kukus selame 10 minit. Ulangi proses hingge habis. Lapisan yang terakhir kuku selame 20 minit.
6. Tutup loyang dengan aluminium foil @ balut penutup pengukus untuk mengelakkan air jatuh ke atas kek.
notes ; untuk tekak kkzu terase sedikit manis, so boleh kurangkan gula kalau tak suke manis sangat ye.
same2 ina...gebu gebuan kek kukus ni tauuu...
ReplyDeletemenariknya...bahan2 yg mudah...nampak gebu dan sedap!
ReplyDeleteye eyra...memang gebu kek ni...
Deletenmpk sedap n sgt mnarik kek kukus tu...bleh tau bpe biji putih telur tu yer...
ReplyDeletekkzu tak pasti tuu honey sebab tu lebihan kkzu buat kek..dah campo2..
Delete