▼
Tuesday, 3 April 2012
BERGEDIL AYAM
Hari ini kkzu masukkan resepi bergedil ayam ye, ala yang biase kite makan dengan soto ayam @ bihun sup tu. Kalau dekat rumah kkzu bergedil ini di makan dengan segale bende, heheeeee maksudnye dengan nasi lemak, makan gitu gitu pun ye , cicah dengan sos. Tak boleh celoteh panjang sebab anak kkzu , alang dah cop pc ini, nak buat keje tesis katenye.
RESEPI ; GOBOK BURUK
BAHAN BAHAN
2 keping dade ayam ( potong kecik kecik dan tumbuk hingge hancur dalam lesung batu @ blender aje )
6 biji ubi kentang ( buang kulit dan gaul garam dan serbuk kunyit, goreng hingge empuk dan tumbuk hingge hancur )
1 biji bawang besar (potong dadu )
daun sup ( hiris halus )
daun bawang ( hiris halus )
2 keping biskut lemak ( tumbuk hancur ) fungsinye agar bergedil padat dan tidak hancur apebile di goreng
1 sudu kecil serbuk lade hitam
1 sudu kecil serbuk lade putih
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil bahan perase
1 biji telur
minyak untuk menggoreng
CARE CARE
1. Satukan kesemua bahan kecuali telur.Gaul dengan tangan hingge ianye sebati dan mesra.
2. Bentuk kan bergedil bulat bulat @ ape ape bentuk yang di sukai
3. Panaskan minyak . Celup bergedil di dalam telur yang telah di kocok.Goreng lah bergedil hingge kekuningan keemasan.
4. Makan lah ia seadenye...p
salam kenal dan ziarah kak zu..
ReplyDeletealahaiii klu makan dgn soto sedapnya kak..ratah2 pun ok jgk nie..:)
Salam zila..salam kenal dari kkzu juge..
Deletebetui tuu, kat umah kkzu kalau buat ni bekilo kentang jugak di gunekan, hantu bergedil gitu...
salam kak zu...liza kalau dpt ni, makn cmtu jer...sedapppp
ReplyDeletesalam liza...buat tauu, kalau nak beli kat kedai seketol aje dah seringgit lebih..
Deletesalam kak Zu..
ReplyDeleteSedapnye nampak bergedil kat rumah kak Zu..pebret saya ni..
Salam kak..dah vuba tghri td resepi nie..best..jemput ke blog
ReplyDelete