Saturday, 10 March 2012

SANTAI HUJUNG MINGGU

 Ikan terubuk bakar...
Menu kkzu sekeluarge hari ini. Jarang jarang dapat makan bersame sebab anak anak masing masing dah besar nak jadik bapak budak dah,masing masing sebuk dengan urusan depe makenye hari ini ambil ksempatan makan bersame. Kkzu ke pasar SEMENYEH pagi tadi, memang seronok kalau ke pekan semenyeh, nak naknye hari minggu, macam macam ada, dari lauk dan sayur kampung hinggelah ke ikan dan sayur sayur pekan.Boleh dikatekan projek menghabiskan duit, ye la ape taknye nampak semue bende nak beli, nampak tudung beli, nampak dodol beli, nampak ikan sungai beli, kopak kopak tetapi takpe hasilnye memuaskan rase dan hati, nak nak nye dodol yang dah 2 kali beli, memang sedap, 1 bekas 1/2 kilo 10 rngt je dan rasenye abang kkzu dah bagi markah 5/5 same betol dengan dodol buatan maknye,

Ikan terubuk ni  sekarang ni memang mahal sekilo 18 ringgit, tak macam dulu kan sekilo 8 ringgit je. Tekak rase nak makan layan je lah harge tuuu, nasib baik sedap dan manis rasenye. Kire 2 ekor tuu 20 ringgit kire ok laa kalau nak di bandingkan  harge di kedai makan seafood kan.Tempat pembakar pun baru beli, ape taknye yang lame dah hilang dikebas dek pencari besi buruk belakang rumah. Kali ni kene lerr simpan dalam rumah.Hargenye 20 ringgit, pun naik harge jugak, dulu kkzu beli 12 ringgit je, bak kate semue naik, yang tak naik gaji, hangin pun naik.


 Menu sempoi...
ikan terubuk bakar, sayur bening bayam, ikan gelame masin goreng,sayur kacang panjang goreng bertelur,sambal hijau spesel edition kuah cicah ikan bakar.Resepi mak mertua kkzu yang mane menjadi peveret kami sekeluarge. Nak cube takkkkk..

Resepi sayur bening

sayur bayam
ikan bilis
daun kunyit
air, garam dan bahan perase
* Rebus aje hingge mendidih dan sesuaikan garam nye.

 Lauk tambahan, ayam kampong masak lemak minang.

SAMBAL HIJAU

BAHAN BAHAN

1. Cili api 30 biji ( anggaran )
2. Gula 4 sudu besar ( boleh tambah kalau masih rase pedas )
3. 1 sudu kecil garam
4. 2 biji limau nipis ( perah airnye )
5. Air secukupnye

Tumbuk cili api dalam lesung batu
Masukkan gula, garam dan tumbuk hingge cili hancur
Masukkan air perahan limau dan masukkan air ikut kepekatan yang disukai ( biasenye kkzu buat berkuah sikit, senang nak cicah )

~ SELAMAT MENCUBE ~

No comments:

Post a Comment