Wednesday, 14 March 2012

RESEPI SAMBAL HIJAU

Ikan Bakar Terubuk


Tau tak ape itu sambal hijau . Kkzu dulu pun tak tahu dan tak pernah buat, ape lagi makannye.Yang kkzu tahu sambal belacan.kuah asam tu aje.Sambal ini di perkenalkan oleh mak mertua kkzu untuk di makan/ di cicah  bersame ikan bakar, memang kow kow punye.Rasenye manis manis pedas.Ikan yang paling sesuai cicah sambal hijau ini ialah ikan bakar terubuk.Ikan kembong lak cicah dengan kuah asam atau kuah kicap .Ikan pari bakar lak sesuai cicah dengan air asam.Ape ape pun ikut citerase masing masing ye.Mau cobe, mesti cobe yee....ngee


SAMBAL HIJAU

BAHAN BAHAN

1. Cili api 30 biji ( anggaran )
2. Gula 4 sudu besar ( boleh tambah kalau masih rase pedas )
3. 1 sudu kecil garam
4. 2 biji limau nipis ( perah airnye )
5. Air secukupnye

Tumbuk cili api dalam lesung batu
Masukkan gula, garam dan tumbuk hingge cili hancur
Masukkan air perahan limau dan masukkan air ikut kepekatan yang disukai ( biasenye kkzu buat berkuah sikit, senang nak cicah )

~ SELAMAT MENCUBE ~

No comments:

Post a Comment