Friday, 5 August 2011

KUEH LOPES

Kueh lopes, ce cite,sape yang tak suke kan.Boleh di katekan ramai penggemar kueh tradisional ini. Waaaaa..kueh peberet kakzu ni cume umor dah meningkat  ini tidak lerr makan banyak sangat,cukup lerr sekadar merase,takut angin kan..


Ingat lagi mase kecik kecik mak dan arwah opah dok buat kueh ni care tradisional.Kukus dulu pastu masukkan dalam daun pisang.Gulung dan ikat ketat ketat,pastu rebus lagi.Sekarang ni tak lagi,semue kerje nak mudah dan cepat,yang penting rasenye tetap sedap.
kakzu nengok kueh lopes kakzu kurang kaler hijau sebab kakzu letak pewarne hijau sikit je.Hanye kaler dari air daun pandan je.


RESEPI ; gobok buruk

Bahan kuih :

2 cawan pulut ( basuh dan rendamkan )..kakzu tak rendam pun
2 cawan santan
secubit garam
1 cawan jus pandan
1/2 biji kelapa parut muda yang di gaul dengan sedikit garam

Cara :
1. Masukkan semua bahan kecuali kelapa parut kedalam loyang dan kukus sehingga masa (30 minit)
2. Keluarkan dan masukkan dalam tudung botol nescafe yg telah dialaskan ngan pelastik.
3.Tekankan kuat sikit supaya pulut tadi mampat dan kemas

.4. Keluarkan tarik pelastik alas dalam tudung tadi dan gaulkan dgn kelapa parut tadi.
5. Makan bersame air gula merah

**kakzu tak kukus...kakzu tanak macam masak nasi je.

Wednesday, 3 August 2011

TEPUNG TALAM GULA MERAH

Salam Ramadhan kepade teman teman semua....jom mem 'bazar' ke me 'masak' tuuuu...kkzu ni suri romah, makenye tersangat jarang ke bazar tuuuu...anak2 pun lebih suke makan nasi berlaukkan hidangan panas panas.
Kueh kueh pulak makan lerr sepotong due,nak naknye kueh basah ni....kkzu amik kesempatan menghulur sepiring due pade jiran...








Hari ni kkzu buat tepung talam gula merah,kueh mak mak kite dulu kan...yang pasti kueh kueh mcm ni kene cukup mase mengukusnye..kalo tak kueh talam jadik lembik dan tak sedap..


TEPUNG TALAM GULA MERAH 


 SUMBER :  BLOG HANIELIZA 

Lapisan Bawah:


1 cawan gula merah ) masak dan sejukkan 
1/2 cawan gula pasir ) 
5 cawan air biasa ) 
2 cawan tepung gandum 
2 sudu besar tepung ubi 
1 sudu kecil kapur 

Cara 
1. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang. 
2. Gaulkan adunan dan tapiskan. 
3. Tuangkan dalam loyang dan kukuskan selama 20 minit. 
4. Bila dah masak, cakarkan sikit permikaan adunan dengan garfu. 


Lapisan Atas 
3 cawan santan pekat 
1 cawan tepung beras 
1 sudu kecil garam 

Cara 
1. Gaul dan tapiskan. Masakkan sedikit adunan ini sehingga naik wap saja.. 
2. Tuang atas adunan bawah yg telah dicakarkan sikit dan 
3. Kukus selama 20 minit atau sehingga masak 
4. Sejukkan dahulu baru dipotong dengan pisau pelastik dan hidangkan. 

********************
TEPUNG TALAM GULA MERAH ( RECIPE FROM RUSNAH AHMAD )

100 gm gula merah ( 150 GM pun bole )
2 sb gula putih 
sehelai daun pandan diikat 
2 1/2 cwn air 
Keempat bahan ini direbus jangan sampai pekat cuma hingga gulanya larut. 

1/2 cwn tepung gandum 
1/2 cwn tepung beras 
1 sb tepung ubi/jagung 
1 sb air kapur 
sedikit garam 
Keempat empat bahan ini disebatikan dan dicampur dengan air gula yang suam yang ditapis terlebih dulu kemudian dituang ke dalam loyang berukuran 8 inci dan dikukus separuh masak. 
Tuangkan bahagian atasnya dan terus kukus dgn api sederhana . 

Bahagian atas 
1/2 cwn tepung beras 
1 1/2 cwn santan 
sedikit garam 
Ketiga-tiga bahan ini diadun sebati dan dikacau sebentar diatas api, bila naik wap tuangkan ke atas lapisan bawah yang dikukus tadi dan kukus lagi lebih kurang 20 minit. 
Biarkan sejuk baru dipotong dgn pisau yang basah.

Tuesday, 2 August 2011

KUEH CARA




Assalamualaikum semue.Sempene bulan yang mulia ini kkzu nak ucapkan SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN yang penuh keberkatan ni.... 


Kalau bulan puase je tekak mesti nak makan kueh kueh kan selain dari nasi.Kkzu buat kueh  'cara '..kueh ini senang sangat nak buatnye.Kocok2 je dah jadik.Kkzu blender je sebab nak senang lagi menyenangkan...heee.Resepi macam macam  versi ade tapi lebih kurang je adunannye...


RESEPI ; GOBOK BURUK


BAHAN BAHAN


1 CAWAN TEPPUNG GANDUM
1/2 CAWAN AIR PANDAN
1/2 CAWAN SANTAN
1/2 TSP GARAM
1 TELUR
1 TBSP MINYAK MASAK
PEWARNE  ( HIJAU )




1. KACAU  SEBATI KESEMUA BAHAN.TAPIS
2. PANASKAN ACUAN,CALIT SEDIKIT MINYAK
3. TUANG ADUNAN SEPARUH ACUAN DAN MASUKKAN GULA,TUTUP DENGAN PENUTUP HINGGE KUEH MASAK.