Ingat lagi mase kecik kecik mak dan arwah opah dok buat kueh ni care tradisional.Kukus dulu pastu masukkan dalam daun pisang.Gulung dan ikat ketat ketat,pastu rebus lagi.Sekarang ni tak lagi,semue kerje nak mudah dan cepat,yang penting rasenye tetap sedap.
kakzu nengok kueh lopes kakzu kurang kaler hijau sebab kakzu letak pewarne hijau sikit je.Hanye kaler dari air daun pandan je.
RESEPI ; gobok buruk
RESEPI ; gobok buruk
Bahan kuih :
2 cawan pulut ( basuh dan rendamkan )..kakzu tak rendam pun
2 cawan santan
2 cawan pulut ( basuh dan rendamkan )..kakzu tak rendam pun
2 cawan santan
secubit garam
1 cawan jus pandan
1/2 biji kelapa parut muda yang di gaul dengan sedikit garam
Cara :
1. Masukkan semua bahan kecuali kelapa parut kedalam loyang dan kukus sehingga masa (30 minit)
2. Keluarkan dan masukkan dalam tudung botol nescafe yg telah dialaskan ngan pelastik.
3.Tekankan kuat sikit supaya pulut tadi mampat dan kemas
.4. Keluarkan tarik pelastik alas dalam tudung tadi dan gaulkan dgn kelapa parut tadi.
1 cawan jus pandan
1/2 biji kelapa parut muda yang di gaul dengan sedikit garam
Cara :
1. Masukkan semua bahan kecuali kelapa parut kedalam loyang dan kukus sehingga masa (30 minit)
2. Keluarkan dan masukkan dalam tudung botol nescafe yg telah dialaskan ngan pelastik.
3.Tekankan kuat sikit supaya pulut tadi mampat dan kemas
.4. Keluarkan tarik pelastik alas dalam tudung tadi dan gaulkan dgn kelapa parut tadi.
5. Makan bersame air gula merah
**kakzu tak kukus...kakzu tanak macam masak nasi je.