Friday, 5 August 2011

KUEH LOPES

Kueh lopes, ce cite,sape yang tak suke kan.Boleh di katekan ramai penggemar kueh tradisional ini. Waaaaa..kueh peberet kakzu ni cume umor dah meningkat  ini tidak lerr makan banyak sangat,cukup lerr sekadar merase,takut angin kan..


Ingat lagi mase kecik kecik mak dan arwah opah dok buat kueh ni care tradisional.Kukus dulu pastu masukkan dalam daun pisang.Gulung dan ikat ketat ketat,pastu rebus lagi.Sekarang ni tak lagi,semue kerje nak mudah dan cepat,yang penting rasenye tetap sedap.
kakzu nengok kueh lopes kakzu kurang kaler hijau sebab kakzu letak pewarne hijau sikit je.Hanye kaler dari air daun pandan je.


RESEPI ; gobok buruk

Bahan kuih :

2 cawan pulut ( basuh dan rendamkan )..kakzu tak rendam pun
2 cawan santan
secubit garam
1 cawan jus pandan
1/2 biji kelapa parut muda yang di gaul dengan sedikit garam

Cara :
1. Masukkan semua bahan kecuali kelapa parut kedalam loyang dan kukus sehingga masa (30 minit)
2. Keluarkan dan masukkan dalam tudung botol nescafe yg telah dialaskan ngan pelastik.
3.Tekankan kuat sikit supaya pulut tadi mampat dan kemas

.4. Keluarkan tarik pelastik alas dalam tudung tadi dan gaulkan dgn kelapa parut tadi.
5. Makan bersame air gula merah

**kakzu tak kukus...kakzu tanak macam masak nasi je.

1 comment:

  1. Assalam...kak zu (ni kak zana), baru2 ni hubby tanya akak, pandai tak buat lopes? akak kata tak pandai balut sb lopes sedap dibalut daun pisang kan? tapi ingat nak buat mcm zu la nanti.....teringin gak mkn manis2 lps terawih.

    ReplyDelete