Sunday, 8 May 2011

APPLE PIE


KKZU mengepie lgi sebab ade permintaan dari my FRIENDS....so selamat mencube...


SWEET PASTRY CRUST ..say TQ to SASHA RAHMAT for the recepies.

1/4 cup gula kastor
1/2 cup mentega
1 egg (pukul sikit)

mula2 beat butter + sugar bila dh kembang sikit baru add telur...
tp jgn terlebih pukul ..cuma biarkan telur dgn butter tu bersatu aje

masukkan 11/2 cwn tepung dgn 1/2 sudu kecil garam (garam & tepung ni ayak dulu ),
guna ujung jari utk satukan menjadi doh

bila dah jadi doh simpan dlm plastic/cling wrap then simpan dlm fridge 20mins.


kakzu bakar selame 20 minit.keluarkan dari oven..



INTI NYE...



 hirisan 4 ke 5 biji epal atau secukupnya  
1/4 cup gula kastor(klu nk manis bole tambah),
sedikit cinnamon powder (serbuk kulit kayu manis),
1 sudu besar lemon jus
.gaul rata.

custard mixture
dimangkuk yg lain campurkan 
3/4 cup susu cair,
1/4 castor sugar,
3 kuning telur,
1 sudu kecil tepung kastard  
1/2 sudu esen vanila

bahan2 diatas kacau perlahan je.

susun hirisan epal tadi ke crust yg dah siap dibakar

lepas tu bole ler dituang custard mixture yg dipukul tadi...:)

bakar selama 20 mins suhu 160'c to 180'c atu sehingga custardnye dah masak.

CHOCOLATE TART



CHOCOLATE TART...keekee...sukehati je tuko filling nye...say thankyou to PUTERI MANJE atas step2 untuk buat bekas tart nye...

BAHAN-BAHAN ( 30 KEPING )
• PASTRY 
• 200G BUTTER 
• 100G GULA AISING 
• 360G TEPUNG GANDUM
• 1BIJI TELUR + 1 BIJI KUNING TELUR(DIPUKUL MANJA SEDIKIT)
• ½ SUDU KECIL ESEN VANILA

CARA-CARA PASTRY

1. PUKUL BUTTER DAN GULA SAMPAI KEMBANG. 

2. MASUKKAN TELUR SEDIKIT DEMI SEDIKIT. PUTAR SEKEJAP JE

3. MASUKKAN TEPUNG SAMPAI JADI DOH. GUNE HUJUNG JARI AJE.

4. RATAKAN SETEBAL 1/2 CM DAN TERAP DALAM ACUAN. SETIAP SATU DOH PASTRI 20 GM

5. CUCUK DENGAN GARFU SUPAYA TIDAK KEMBUNG. DAN BAKAR SELAMA 10MIN ( ATAU SEHINGGE MASAK ) PADA SUHU 180C. KELUARKAN DARI OVEN. SEJUKKAN SEBENTAR DAN BOLE LERR DIISI DENGAN SOS COKLAT.


SOS COKLAT

bahan2
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu pekat
1/2 cawan gula halus
1/4 cawan minyak jagung/kelape
air 1/4 cawan

kesemua bahan ni masak atas double boiler..kepekatannye bole adjust nak pekat mne..

**************************
***************************************
ATAU BOLE JUGE IKUT RESEPI INI....untuk pastrinye

SWEET PASTRY CRUST ..RESEPI SASHA RAHMAT
1/4 cup gula kastor
1/2 cup mentega
1 egg (pukul sikit)

mula2 beat butter + sugar bila dh kembang sikit baru add telur...
tp jgn terlebih pukul ..cuma biarkan telur dgn butter tu bersatu aje

masukkan 11/2 cwn tepung dgn 1/2 sudu kecil garam (garam & tepung ni ayak dulu ),
guna ujung jari utk satukan menjadi doh

bila dah jadi doh simpan dlm plastic/cling wrap then simpan dlm fridge 20mins.


kakzu bakar selame 20 minit.keluarkan dari oven...letak inti coklat.

HAPPY MOTHERS DAY



KEK sempene hari IBU...INDULGENT CAKE


KKZU ucapkan SELAMAT HARI IBU UNTUK SEMUE....for my moms and my self also...