Tuesday, 22 November 2011

KEK BUAH ' TEH '



Dah lame teringin nak makan kek buah tapi taknak beli punye...nak fresh keluar dari oven tapi sayang kek buah ni kene tunggu 3 hari baru keknye lembab...baru beberape jam keluar dari oven dah ngap masuk mulut..tak tahan kutttttt.
Koleksi resepi  yang memang dah lame tersimpan , dah bertahun tahun lamenye, cume kkzu gunekan air teh pekat untuk merendamkan buah2 tuu semalaman., sebab tuu namenye kek buah teh.


BAHAN BAHAN


250 gm butter
150 gm sula perang
4 biji telur
225 gm tepung gandum + 1/2 tsp b.powder
25 ml air sejuk
1/4 tsp coklat emulco


500 gm mixfruit direndam dengan 1/2 cawan air teh pekat semalaman


CARE CARE


1. Putar butter dan gula hingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu
3. Masukkan air sejuk dan coklat emulco
4. Gaulkan mixfruit dengan sedikit tepung
5. Masukkan tepung dan akhir sekali mixfruit
6. Bakar dalam loyang petak @ bulat 8 inci selame 1 jam setengah@ hingge kek masak pade suhu 160 darjah. ( oven akak 1 jam dah masak ).Lapik loyang dengan kertas dan griskan loyang.


**setelah kek masak sapukan permukaan kek dengan sunquick.

No comments:

Post a Comment