▼
Friday, 14 October 2011
MEE SUP UTARE
Salam semue....hari ni kan kkzu masak mee sup utare...kkzu belajar dari kawan sekolah lame kkzu yng berasal dari penang Siti Fazilah , dulu mase kkzu sekolah rendah pernah dok penang jap sampai tingkatan 3,tuu yang dok jumpe kawan yang lain lain, noorliza, norlia, yati,nurhazita , nelly kat fb ni,pio penang mari ...
Resepi ni yang simple ,tak tauu laaa kalau yang kat pasar malam tuu ade tambah rempah2 sepesel...anak2 kkzu kate..LULUS MAK..SEDAPPPPPP...;P..makan beulang ulang..jimat belanje,ye laa sebungkus je dah 3 ringgit,kalo 6 kepale makan 2 ke 3 kali sehari dah berape kan,ce kire...x kose,ngapppp aje lerrr..
RESEPI : SITI FAZILAH
BAHAN BAHAN RENCAHNYE
1 MEE/BIHUN ( YANG BETUINYE KALER KUNING BIHUN TUU )
2 LOBAK ASIN CINCANG
3 BAWANG GORENG
4 DAUN SUP CINCANG
5 DAGING REBUS HIRIS
6 SAMBAL MERAH
7 BATANG SADERI HIRIS (SENDIRI TAMBAH )
BAHAN BAHAN KUAH
1. SEKILO DAGING LEMBU
2. AIR ( IKUT NAK BANYAK MANE )
3.1 PEKET REMPAH SUP ADABI
4. 1 LABU BAWANG BESAR
5. 4 ULAS BAWANG PUTIH
6. 1 INCI HALIS
7. GARAM DAN BAHAN PERASE
1 DAGING LEMBU KERAT BESAR2 DIREBUS HINGGE LEMBUT ( KKZU MASUKKAN SUDU MAKAN DALAM SUP UNTUK CEPATKAN DAGING EMPUK ) MCM2 PETUA ADE KAN..
2 MASUKKAN JUGE REMPAH SERBUK SUP ADABI,ASAM KEPING,GARAM SUPAYE DAGING ADE RASE REMPAH
3 BILE DAGING DAH EMPUK , KELUARKAN DAN HIRIS NIPIS2
4 HIRISKAN BAWANG KECIK / BESAR ,HALIA DAN BAWANG PUTIH, GORENG HINGGE GARING DAN MASUKKAN KEDALAM SUP ( MINYAKNYE SEKALI )DAN TAMBAH SERBUK PERASE JIKE SUDI NAK MENGGUNEKANNYE.
5 KUAH PUN SIAP
BAHAN SAMBAL
1. 1 CAWAN CILI MESIN
2. 1 LABU BAWANG BESAR
3. 3 ULAS BAWANG PUITH
4. SUKU CAWAN AIR ASAM JAWA
5. 1 SUDU BESAR GULA MERAH
6. GULA, GARAM
1 CILI MESIN,BAWANG BESAR,BAWANG PUTIH DI BLENDER
2 TUMIS DENGAN SEDIKIT MINYAK, MASAK HINGGE GARING DAN CILINYE MASAK
3 MASUKKAN SEDIKIT GULA MERAH,GULA ,GARAM DAN AIR ASAM JAWA
4 SIAP SAMBAL NYE.
~ SELAMAT MENCUBE ~
saya dah cuba resepi kak zu ni..sedap...saya suka sgt..terima kasih atas resepi yg dikongsi..:)
ReplyDelete