Monday, 10 October 2011

COCO MOUSSE a.k.a. COCO INDULGENT






Hari ni kkzu menambah kan berat badan lagi dengan menikmati kek yang lemak berkrim ni....heee...meh cobe..

RUJUKAN ; Puteri Manja


Chocolate Chiffon

Bahan A
30gm serbuk koko ..larutkan dgn 120ml air suam ( gune susu segar lagi sedap )
4 biji kuning telur (telur diasing putih dan kuning)
100gm gula kastor
130gm tepung naik sendiri
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bicarbonate
60ml mentega (dicairkan)/minyak jagung
1 tsp esen vanila

***kene putar gune high speed baru kek akan naik tinggi

Bahan B
4 biji putih telur
60gm gula kastor
1/4 tsp cream of tartar

Cara-cara
1. Panaskan oven pada suhu 180C. Satukan bahan A dan pukul hingga kembang menggunakan high speed.
2. Di dalam mangkuk lain pukul bahan B (putih telur) hingga kental guna high speed.
3. Satukan bahan A ke dalam bahan B secara KAUP BALIK. Tuang ke dalam loyang 9" dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
4. Angkat dari loyang dan telengkupkan kek di atas redai biarkan betul-betul sejuk baru di potong kepada 4 lapisan..( KEK NI KKZU BELAH 2 AJE SBB UNTUK MAKAN2..KALO JUAL AKAN BELAH 3.. )

*********************************

• CHOCOLATE MOUSSE

200 GM COKLAT MASAKAN
1 1/2 SUDU BESAR GELATIN
100 ML AIR
3 BIJI TELUR PUTIH
3 BIJI TELUR KUNING
300 GM WHIPPING CREAM
60 GM GULA CASTOR

**SUKATAN INI UNTUK 2 LAPISAN KEK..KALO UNTUK 4 LAYER MOUSSE KENE TAMBAH SUKATAN YE )



1 . PENYEDIAAN MOUSSE. MASUKKAN GELATIN KE DALAM BEKAS YANG MENGANDUNGI 100ML AIR. BIARKAN DALAM 5 MINIT HINGGE 10 MINIT.BILE DH KEMBANG CAIRKAN GELATIN GUNE KAEDAH DOUBLE BOILER...KACAU PERLAHAN.

2 . CAIRKAN COKLAT MASAKAN DENGAN KAEDAH 'DOUBLE BOWL' (GUNA 2 PERIUK, 1 PERIUK LETAK AIR DAN 1 PERIUK LETAK COKLAT. PERIUK YANG ADA COKLAT NI, LETAK PULAK KE DALAM PERIUK YG ADA AIR. KEMUDIAN PANASKAN SEHINGGA COKLAT CAIR).

3 . BILA COKLAT DAH CAIR, PADAMKAN API DAN KELUARKAN PERIUK
COKLAT DARI PERIUK YG ADA AIR TADI. MASUKKAN CAMPURAN GELATIN TADI KE DALAM COKLAT CAIR.MASUKKAN TELUR KUNING. KACAU SEHINGGE SEBATI DENGAN COKLAT TADI. BIARKAN SEKETIKE

4 . PUKUL PUTIH TELUR SEHINGGA KEMBANG ATAU SEHINGGA BERTANDUK.( KALAU DITERBALIKKAN BOWL, TELUR X JATUH). SAMBIL PUKUL TELUR TU, MASUKKAN GULA SIKIT DEMI SEDIKIT.

5. DALAM MANGKUK LAIN PULA, PUKUL WHIPPING CREAM SEHINGGA JADI BTK KRIM.

6 . SATUKAN BAHAN 3,4 DAN 5....KAUP BALIK AJE ADUNAN NI....LAPISKAN PADE KEK IKUT KREATIVITI MASING2 YE....

******MASE NAK SUSUN KEK KKZU GUNE LOYANG BASE BOLE BUKAK.

2 comments:

  1. assalamualaikum...zu,kita dok cari la resepi neh...tkaseh share yer...

    dok mkn kat secret recipe je selama neh...neh bleh la try buat plak...

    ReplyDelete
  2. waalaikumsalam qis.....same2...cobe tauuuu....

    ReplyDelete