Thursday, 5 May 2011

KETAM MASAK 3 RASE




BAHAN BAHAN

5 ekor ketam
2 biji tomato (belah 4 )
1 cawan nanas kiub dalam tib
10 biji cili api ( di ketuk )

bahan tumbuk
2 biji bawang kecil
4 ulas bawang putih
2 inci halia
2 sudu udang kering ( rendam dan tumbuk )

bahan perise
4 sudu besar sos cili
4 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar gula
2 sudu besar cuka
garam



CARE CARE

1. Tumis bahan tumbuk dengan sedikit minyak, kacau hingge garing, 

2. Masukkan udang kering dan cili api.Masukkan cili mesin(kalau nak pedas) dan bahan sos.Masukkan air secukupnye.
3. Masukkan ketam dan biar sehingge ketam masak

4. Sesuaikan rase masin dan manis nye
5. Akhir sekali masukkan tomato...

No comments:

Post a Comment