Tuesday, 3 May 2011

KARI IKAN TENGGIRI


KARI IKAN TENGGIRI


5 keping Ikan tenggiri 
1/2 peket besar rempah kari ikan 
1 biji bawang besar  (hiris )
15 ulas bawang putih ( hiris )
1 inci halia  ( hiris )
1 sudu besar halba campor
2 sudu besar cili mesin/serbuk cili
daun kari
2 biji buah tomato ( belah 4 )
5 biji kacang bendi
air asam jawa secukupnye


care2


1. Tumis bahan hiris  dan halba campor hingge kekuningan.
2. Masukkan daun kari dan rempah kari serta cili mesin,masak hingge naik minyak
3. Masukkan air dan air asam,ikut kepekatan bile menambah air
4. Masak hingge kuah gelegak,masukkan ikan dan sayuran
5. Sesuaikan rase masin dan masamnye


***bole tambahkan daun ketumbar hiris

No comments:

Post a Comment