Wednesday, 4 May 2011

IKAN TENGGIRI MASAK KICAP




bahan2

5 keping ikan tenggiri 
1/2 cawan cili mesin
1/4 cawan cili sos
1/4 cawan sos tiram
1/4 cawan kicap
2 inci halia di ketuk 

3 biji bawang putih di cincang
1 labu bawang besar hiris
10 biji cili api di ketuk
1 biji tomato di belah2
gula secukup rase

care2


1. Gaul kunyit dan garam pade ikan.Goreng hingge garing dan ketepikan

2. Tumis halia dan bawang putih hingge garing
3. Masukkan cili mesin .Tumis cili  hingge garing

4. Masukkan sos cili,sos tiram dan kicap.Gaul seketike 
5. Masukkan air sikit untuk mengelakkan kuah menjadi kering .
6. Masukkan gula secukup rase,bawang hiris ,buah tomato dan cili api ketuk.
7. Akhir sekali masukkan ikan dan gaul sebati.

No comments:

Post a Comment