▼
Tuesday, 3 May 2011
IKAN KELI MASAK BERLADE
Anak anak kkzu memang suke masakan ikan keli berlade ini berbanding kkzu yang kurang gemar ikan ikan tasik.Nak masaknye mudah aje asalkan care membasuh dan proses membuang lendirnye di lakukan dengan betul.Care kkzu boleh basuh ikan tersebut dengan air basuhan beras @ lumur ikan dengan tepung gandum @ lumur ikan dengan perahan limau kasturi.Jom kite dapur masak masak hidangan lauk tengahari...
bahan bahan
6 ekor ikan keli (dibasuh bersih dan dibasuh dengan air limau kasturi supaye lendir2 ikan keli tuu hilang dan tak berbau hanyir.)
1 cawan cili mesin
5 ulas bawang putih
5 biji bawang kecil
air asam jawa
daun kari
2 tbsp cili sos
care2
1. Goreng ikan keli hingge garing...biarkan minyak betul2 panas baru masukkan ikan dan tutup penutup kuali sebab ikan keli akan memercik.
2. Tumbuk bawang kecil dan bawang putih hingge lumat Bahan
3. Masukkan sedikit minyak ke dalam kuali dan tumis bahan tumbuk
4. Bile dah naik bau masukkan cili mesin dan masak hingge cili garing.
5. Masukkan daun kari,cili sos,air asam,gula dan garam.
6. Akhir sekali masukkan ikan dan gaul rate.
jom singgah blog ikan keli..hehe..salam ukhwah!
ReplyDelete