Sunday, 3 April 2011

TALAM KELADI



Sejenis lagi variasi talam yang kite boleh hasilkan di dapur.Ramai yang suke kan rasenye yang lembut dan lemak berkrim, kali ni jom kite cube buat sendiri nak..

bahan2

130 gm tepung beras
5 tbsp gula pasir
1 st garam
700 ml santan
250 gm keladi
1 tbs tepung sagu..ubi

care2

1. Keladi dipotong dadu dan direbus.

2. Toskan airnye
3. Campurkan kesemua bahan kecuali keladi

4. Masak atas api hingge naik wap 
4. Masukkan keladi
5. Tuang kedalam loyang 10x10 dan kukus 20 minit.

bahagian atas

700 ml santan
2 biji telur
150 gm tepung gandum
2 helai daun pandan
1 cawan gula pasir
1/2 sudu kecil garam
sedikit pewarne purple
1 sudu makan yam paste

care2

1. Ambil 1 cawan santan dan panaskan bersame daun pandan,gula dan garam.
2. Santan selebihnye campurkan dengan telur dan tepung.
3. Campurkan kesemua bahan dan masukkan perisa keladi dan pewarne.
4. Kacau atas api hingge naik wap.
5. Tuang keatas lapisan pertame tadi dan kukus selame 30 minit.


No comments:

Post a Comment