Monday, 4 April 2011

TALAM CENDOL

Selain bole buat air cendol bole gak buat kueh haaaa...kakzu suke makan talam ni mase panas2...eemmmmm..nyam nyam...meh kite belek 2 resepi nye..mane tau nak buat minum petang nanti...kan kan...


Talam Cendol

bahan2..

bahagian bawah dan atas
700ml santan
5 tbsp gula kasar
200 gm gula melaka
120 gm tepung beras
60 gm tepung gandum
1 tbsp tepung ubi
1/2 tsp garam
2 biji telur
brown colour

care2..

1.cincang gula melaka dan blender bersame bahan lain sehingge gula hancur.
2.masak adunan atas api hinnga naik wap dan bhgikan kepade 2 bhgian.
3.tuang satu bhgian ke dalam loyang 10x10 dan kukus selama 15 mnt.

bahagian tengah..

180 gm tepung beras
900 ml santan 
1/4 cawan gula kasar
250 gm cendol ditapis airnye
1 tbsp green flour
1/2 tsp garam

care2..

blender kesemua bahan kecuali cendol
masak atas api gune api kecil hngga naik wap..angkat dan masukkn cendol
tuang keatas lapisan pertame tdi dan kukus selame 20 mnt
tuang lebihan adunan coklat tdi keatas lapisan cendol dan kukus lgi 20 mnt.

####alas loyang ngan plastik.

No comments:

Post a Comment