Tuesday, 12 April 2011

NASI GORENG UDANG



Hidangan biase yang kalau tahap kemalasan melanda.Ape lagi kalau bukan hidangan nasi goreng.Bukan sembarangan tauu, kalau nak makan kat kedai dengan bilangan udang yang penuh pinggan macam ni mau berpuluh puluh ringgit sepinggan.Kalau tak percaye haaaa pegi oder nasi goreng udang memanjat nasi.Mesti kene cas lebey punye.Mari kite masuk dapor hari ini dengan hidangan nasi goreng sempoi.


RESEPI; GOBOK BURUK


Bahan bahan


semangkok nasi putih
2 sudu besar sos tiram
2 kiub ayam 
udang segar ( agak agak nak letak berape ekor, suke hati lah ye )
3 ulas bawang putih cincang
1 labu bawang besar hiris
mix vegi @ karet dipotong dadu
10 biji cili api di ketuk
1 sudu kecil serbuk lade putih aji shio
1 sudu kecil serbuk lade hitam


care care


1. Tumis bawang dengan 1/4 cawan minyak, goreng hingge naik bau.
2. Masukkan sos tiram dan kiub ayam.
3. Masukkan sayur mix vegi @ ape2 sayur yng anda suke.
4. Masukkan udang, gaul sekejapDAN masukkan nasi dan cili api.Goreng hingge masak.
5. Masukkan lade putih aji shio dan lade hitam.
6. Akhir sekali taburkan daun bawang dan bawang goreng.
7. Sesuaikan rase garamnye ( dah cukup masin nye sebab ade kandungan kiub ayam dan sos tiram )

No comments:

Post a Comment