Monday, 25 April 2011

KUEH PAU

Kueh  pau yang simple dan mudah je nak buat.Lembut dan gebu.Yang penting pau ini sentiase  didalam pengukus.Kalau nak makan baru keluarkan .Ianye tak boleh terdedah pade udare pade waktu yang lame, nanti kulit pau akan menjadi kering dan keras.



RESEPI ; GOBOK BURUK



bahan bahan


500 gm tepung gandum
1/2 peket mauripan
1/4 cawan minyak
2 sudu besar shortening
1 tbsp gula
secubit garam
air panas suam..(bancuh hingge lembut)


care2..
1.Kesemua bahan bahan diatas diuli hingge lembut.
2.Tutup adunan dengan tuala lembab
3.Biarkan adunan naik sehingge sekali ganda
4.Bulat bulatkan dan bentukkan menjadi pau...letak  inti yang disukai
5.Biarkan adunan naik sekali lagi
6.Kukus selame 10 minit.




No comments:

Post a Comment