Sunday, 3 April 2011

APAM MERKAH

Sebelom nak mengepam apam merkah ni senyum dulu, heeee..kalau muke masam nanti apam takmau senyum, meh meh cube apam yang gebu ni, sangat2 lembut macam kapas.


STEP TO STEP DI DAPURKAKZU








bahan2

200 gm gula KASAR
2 biji telur gred A...suhu bilik
1 sudu teh ovellete
letak ape2 paste umtuk menghilangkan rase soda tuuu
1 tsp esen vanilla


250 gm tepung gandum
1 cawan aiskrim soda (air gas )...suhu bilik ( jangan penuh2 cawan tuu..kurangkan  sikit je )

care2

1. Pukul telur,gula dan ovellet hingge kembang

2. Masukkan esen vanilla.
3. Masukkan tepung berselang seli dengan aiskrimsoda.
4.Bahagikan kepade beberape bahagian..letak warne dan paste yng disukai
5. Kukus selame 7 hingge 10 mnit.

pastu, senyummmmmm  lerr sebab apam menjadik

*pastikan telur ,gula dan ovellete dipukul hingge putih dan berkrim.
*papercup dalam gambar size 8.








6 comments:

  1. Assalammualaikum kak, nampak sungguh gebu dan mekar apam ni...cantikla...suka tgk. btw..salam kenal.. saya follow yer..:)

    ReplyDelete
  2. askum..kak zu..salam singgah..bes tgk resepi kak zu..sy minta follow eik..

    ReplyDelete
  3. kak.. da buat resepi.. mmg sedap n cantik.. mintak izin cnp dlm blog sy ye.. n i follow..

    ReplyDelete
  4. askum, kak zu kalo nk buat kuantiti yg bnyak bhan2nya kite double kan bole ker?
    sy tima kasih byak2 pd kak zu kongsi resepi nie..tq kak zu.

    ReplyDelete