Friday, 18 July 2014

KELAS baking DI DAPUR KAKZU

 Hai..
kelas minggu ini,,
Sepanjang ramadhan kelas berlangsung seperti biasa cuma tak boleh laa makan sesuka hati ya, puasa kan sayang..

Terima kasih ye pada yang sudi hadir dan bakal hadir kelas lepas raya nanti.
Boleh book date DI SINI ( JADUAL TERBARU )

 lorek lorek brownies

 mendeco ..melepe creamcheese

 SABARIAH ( SEREMBAN )
12 JULAI 2014
MARBLE CHEESE BROWNIES & RVC
 

 JASMIN (KL )
13 JULAI
RAINBOW CAKE


FARA ( PJ )
19 JULAI 2014
RAINBOW CAKE ROSES & COKLAT INDULGENT
 

Thursday, 17 July 2014

Jom masak dan makan

Lemak pucuk ubi
ikan goreng
sambal tempoyak
lobak asin
ulam

LOBAK ASIN

bahan bahan
Lobak asin
bawang besar hiris
cili api hiris
air perahan limau nipis atau kasturi

Satukan kesemua bahan dan gaul sebati
Makan dengan nasi ( buat ulam )
** sukatan nye agak2 je ye


 Hai..
Salam..
hurrmmm sesekali pos lak pic makanan ya,,asyik asyik mengenai kerje je kan.
Selamat berbuka puasa ye dan selamat menjalani ibadah 10 malam terakhir di bulan ramadhan.

Malam ni pasti ramai yang tidur lambat kan sebab terkesima dan terkejut dengan kejadian malaysia airline MH 17 terhempas di sempadan Ukrain & Russia.Sedeh mengenangkan rakyat malaysia yang ingin pulang berhari raya. Semoga ahli keluarga bersabar dengan ujian ini.

Dah la semalam terkejut dengan viral video seorang wanita mengamuk apebile kereta nya di langgar. Dalam hati kkzu jngn share kesalahan nye, maaf kan ape yang berlaku dan memberi pengajaran pada wanita itu dan kite semua supaya bersikap lebih sabar, tambahan lagi di bulan ramadhan. Sedikit ujian yang di turunkan .
Kes pun dah selesai antara mereka, yang tak selesai para pengkomen dari 1 malaya, huhuuu ayat ayat power yang di hantar, isshhh udah udah laa ye, beri lah ruang dan luang utk berfikir sejenak.

OK laaa, minggu depan kkzu dah sebuk nak masuk dapur nak siapkan tempahan kek raya, 3 minggu dah berehat sakan sebab kkzu tak ambil tempahan biskut raya. Cuma ade kelas di hujung minggu .
Alhamdulillah 3 minggu berpuasa kkzu sempat masak masak untuk berbuka. Kalau tidak siang malam kami makan lauk kedai dan bungkus sebab sebuk dengan kelas dan tempahan kek, mujur anak anak dan cik somi memahami emak nye sebuk mengodak mixer.
Di bulan ramadhan kami sekeluarga lebih selesa berbuka di rumah dengan lauk pauk dan nasi panas2.
Sesekali je anak kkzu pergi ke bazar beli ayam panggang aka ayam golek.Kueh kueh memang tak jalan. Menu utama nasi.
Air wajib teh o panas.



Lala cili api daun kunyit
petai
sambal bacang
lemak pucuk manis dan labu
ikan cencaru sumbat

IKAN CENCARU SUMBAT

BAHAN BAHAN
Ikan cencaru ( belah tengah ) gaul garam dan kunyit ( 4 ekor )

kelapa parut ( sebelah biji )
cili mesin ( 2 sudu besar )
serbuk kunyit ( 1 sudu kecil )
serai ( 2 batang ~ hiris halus )
bawang ( sebiji ~ hiris halus )
udang kering ( 2 sudu besar ~ rendam ~ tumbuk @ blend  )
gula
garam
minyak

bawang besar ( 1 biji )  dan serai  ( 2 batang ) cili api  ( 10 biji ) ** blend **

cara cara
Satukan kesemua bahan kecuali minyak dan gaul sebati
Panaskan sedikit minyak
Masukkan bahan yang sudah di gaul
Masak seketika dan masukkan garam dan gula
Sesuaikan rasa nye.
Sumbat ke dalam ikan cencaru
Goreng ikan hingga garing