Saturday, 26 April 2014

Mari belajar buat CAKES

 Hai..!!
Class report..sepanjang minggu ya

klik DI SINI UNTUK MELIHAT JADUAL KELAS

 HAFIDZIN
16 APRIL
RAINBOW CAKE ROSES & RUSSIAN CAKE
 




MAS & AISHAH
RVC CUPCAKE, RAINBOW CAKE & RUSSIAN CAKE
17 APRIL 2014

 18 APRIL 2014
EIZA
RVC ROSES & COKLAT INDULGENT
 





CIKGU ZIZAH DAN ANAK ANAK
20 APRIL 2014
RVC ROSES, RUSSIAN CAKE & COKLAT INDULGENT

Tuesday, 22 April 2014

Cakes ( DAPURKAKZU )

 BLACK WHITE RUSSIAN CAKE

Hai..!!
klik DI SINI UNTUK MELIHAT SENARAI HARGA DAN ODER

 KEK COKLAT MOIST

 RUSSIAN CAKE

 3 TIERS CAKE
12, 9 & 8 INCI
CARROT CAKE, RVC & RAINBOW CAKE

 60 PCS CUPCAKE
1 RAINBOW CAKE

 RUSSIAN CAKE

 CCMC

 CARROT CAKE& RVC

 KEK COKLAT MOIST 3 LAYER ( KITKAT & mm )

 RVC

 KEK COKLAT MOIST

 KEK KARAMEL

 CARROT CAKE
2 TIERS ( 10 & 8 )

RVC

Sunday, 20 April 2014

BISKUT PELANGI ( LIDAH KUCING )


Hai..

Lama dah kkzu tak masukkan resepi kan.Bukan tak sudi tauu tetapi jadual kerje kkzu yang agak padat dengan jadual kelas, oder costemer setiap hari, cuti seminggu sekali je.....alahai tu laa tetapi kkzu bersyukur atas rezeki yang di kurniakan, alhamdulillah.

Pertama nye nak cerita bab biskut ni, biskut pelangi atau lidah kucing ni dah lama berangan nak buat, loyang nye dah tersimpan sejak raya tahun 2013, ambooi ambil masa setahun nak buat nye..........heheee.
Kzu beli dari Kak Wan ( citarasawan ). Resepi ni pun dari Kak Wan juga. Terima kasih ye kak wan.
Ini pun nak sangat melayan tekak yang nak  sangat rasa biskut ni.Hurrmmm sedap berlemak cuma agak nipis je.Cepat lemau kalau di biarkan lama di udara, bak kata Kak Wan, bile dah suam suam  terus masuk balang dan tutup. Modal yang kecil dapat lebih kurang 150 pcs.Modal utama hanya nak beli loyang je laaa rasa nye.
Bukan hanya lidah kucing je tauu, acuan mata kucing ( bentuk bulat ) pun ade..love kucing pun ade ( bentuk love )

SUMBER : CITARASAWAN

BISKUT PELANGI

250 gm butter ( nak sedap guna lah butter berprofil tunggi ) anchor or scs ( buttercup pun ok )
175 gula castor
200 gm tepung gandum
50 gm terpung jagung
1/4 tsp emplex ( perangup biskut )
100 gm putih telur ( anggaran 4 biji  )

CARA CARA

Ayak tepung gandum , tepung jagung dan emplex
Putar butter dan gula hingga kembang gebu
Masukkan putih telur ( guna mixer )
Masukkan tepung ( gaul kaedah kaup balik ) * guna spatula *
Bahagikan kepada 6 bahagian ( letak 6 warna ~ merah, oren, kuning, hijau, biru dan ungu )
Masukkan ke dalam plastik piping dan gunting hujung nya.
Susun di dalan acuan nya dan bakar biskut selama 15 minit pada suhu 160

* suhu oven bergantung pada kepanasan oven memasing laa ya.
* kkzu gune pewarna air ( yummie bakery) lebih kurang 1 sudu kecil setiap warna

ni rupe nye LOYANG BISKUT PELANGI
BOLEH dapat kan disini.