▼
Saturday, 14 January 2012
CURRYMEE BUNGA KANTAN
Kakzu n THE GENG baru je balik dari jemputan marhabban yassin di seksyen 9, bandar bukit mahkota.Alhamdulillah jemputan ini sekurang kurangnye dapat mengeratkan silaturahim sesame jiran setempat dan dapat mengisi mase lapang dengan bacaan ayat al quran.Dikale umur meningkat senje ini tiade ape yang di fikirkan lagi melainkan perkongsian ilmu dan menambahkan ilmu di dade untuk bekalan hari akhirat.Tidak sesekali mengejar glamour dan selalu mengingatkan diri sendiri bahawa semuenye yang dikecapi adelah anugerah dan rezeki dari ALLAH untuk hambanye.Tidak berniat mendabik dade dengan menyertai laman BLOG dan BERFESBOOK . niat hanye satu kerana ALLAH ingin berkongsi pengetahuan serbe sedikit ape yang tahu dan mudah mudahan resepi yang di kongsi oleh rakan lain akan berpanjangan dan akan mendapat shafaat dari ALLAH,. mudah mudahan ye.
Sesekali tewas juga dek pujian pujian dari rakan rakan tapi ALLAH menyangi diri ini, diberinye nye musibah sakit dan sebagainye, make ketike itulah berpijak pade bumi yang nyate , tersedar kembali yallah aku semakin jauh dari nye, aku leka dengan permainan dunia ini, tersentak dan redha bahawa ALLAH sentiase menguji hambenye.Aku redha dan berdoa agar aku tidak berpaling lagi. Subhanallah subhanallah subhanallah....
Makan itu perlukan untuk hidup, jadi kene jugak bercerite bab masak2 ni yang memang ramai gemar ke dapor agar dapat menyediakan hidangan untuk anak anak dan suami dengan airtangan sendiri, kan lebih berkat namenye, insyaallah.
Sesekali pekene Mee tanpe makan nasi ok jugak kan. Kelainan mee kari ni ialah penambahan bunga kantan di dalam kuahnye.Akan ade kelainan dari segi rase kuah nye, insyaallah sedap,bahan bahan lain masih same dengan resepi yang lain.Bahan utame nye mestilah kerang, pade yang alah pade makanan laut ni , boleh je gantikan dengan ayam dan sebagainye.
SUMBER ; GOBOK BURUK
BAHAN BAHAN KUAH
1 kilo kerang ( rebus dan kopek isinye )@ ayam, udang dan sebagainye.
1/2 kilo santan
1/2 peket besar rempah kari
2 batang serai ketuk
2 kuntum bunga kantan di belah 4
1/2 cawan cili mesin
2 biji ubi kentang di potong dadu
1 peket isi ikan ( fishcake ) di potong kecil kecil
1 peket fishball
1 peket ( 10 ketul )tauhu mee kari di belah 2
1 labu bawang besar @ 10 biji bawang kecil *
5 ulas bawang putih *
1 inci halia *
minyak
asam keping
garam,gula dan bahan perase.
CARE CARE
1. Blender bahan * dan tumis dengan sedikit minyak hingge naik bau.
2. Masukkan cili mesin dan rempah kari, tumis hingge garing
3 Masukkan santan dan kesemua bahan
4. Masak hingge kuahnye masak dan sesuaikan rasenye.
BAHAN BAHAN MEE
Mee
Sawi celor
Taugeh
Tauhu goreng
Telor rebus
Bawang goreng
Daun bawang
Wednesday, 11 January 2012
TIPS MAKING KEK KARAMEL
MERINGUE..adunan putih telur dan gula castor.
Hanye ingin berkongsi tips pade sape2 yang baking kek karamel yang masih ade problem nak menghasilkan nye sebab masih ramai yang massage tanye. yang dah berjaye ABAIKAN saje tips ini, lain orang lain carenye, ini care kakzu.
1. Panaskan oven 10 minit dahulu pade suhu 180 darjah, baru masukkan kek ( gune oven letrik )
2. Gunekan air panas gelegak untuk kaedah ' double boiler '
3. Purate membakar kek ialah 1 jam @ bergantung pade oven masing2
4. Untuk 45 minit pertame gune api bawah sahaje, 15 minit terakhir gune api atas bawah
5. Gula hangus harus rate ke seluruh loyang supaye karamel tak melekat dan licin ketike di terbalikkan
6. Meringue yang betul hanye 5 minit di perlukan, pastikan bekas dan pemutar kering tanpe setitik air pun dan setitik kuning telur pun tak boleh bercampur.
7. Gune susu cair suhu bilik
8. Jangan lupe bace bismillahhirrahmanirrahim dan sentiase senyum, heheee
9. Kalau masih tak menjadi , apelagi call me for oder yeeeeee.
psssttt..Air gula memang melimpah ketike kek di terbalikkan sebab ade gula hangus kan.Lapkan aje air karamel tu.
~ SELAMAT MENCUBE DARI KAKZU~