Tuesday, 20 December 2011

SUP SOTO



Suke tak makan sup soto, meh kakzu jawap, sukeeeeeee suke sangat, nak nak nye ade bergedil, ayooooo my feberet.Ade kelainan pade rase sup soto ni sebab  kkzu gune rempah khas dari TOKMAK dan kuahnye ade letak santan. Penyediaan yang sangat mudah bak kate 1, 2, 3 siap, gitu lerr bunyinye...meh nengok resepinye spesel dari tok mak.

RESEPI : Tok Mak

SUP SOTO

BAHAN BAHAN

Sedikit minyak untuk menumis
1 cawan bawang merah*
1 cawan bawang putih*
1 cawan halia*
3 biji buah keras ( tumbuk halus )
2 cawan santan pekat
lade sulah, garam, bahan perase
Air secukupnye
3 sudu besar rempah ' tok mak '
Ayam secukup nye

care care

1.Tumis bahan * yang telah di blender hingge naik bau.
2. Masukkan rempah soto 'tokmak '
3. Masukkan air, ayam, buah keras, lade sulah dan sesuai kan rasenye.

BAHAN BAHAN ISI

NASI HIMPIT
SOUN DI GORENG DALAM MINYAK YANG PANAS
DAUN SUP/ BAWANG
BAWANG GORENG
SOS CILI API
ISI AYAM
BEGEDIL AYAM ( WAJIB ) MESTI MAU

pssstttt...bole massage kat  Tok Mak kat fb ye untuk dapatkan rempah spesel ni.

Monday, 19 December 2011

PETUA NAK SENYUM KAN APAM

.
Mari mari dengar ini cerita...kisah benar dan sebenarnye, untuk teman teman baru kakzu yang baru bace resepi APAM MERKAH ni kat dalam magazine SAJI...resepinye adelah benar belaka cume respon dari rakan fb kakzu 80 persen apamnye tak mau senyum, walllaaaaa cammane tuu, mari bace petua yang kkzu  nak turunkan ni.Actually resepi ni kkzu cedok dari wall KONGSI RESEPI dan kkzu teloh mengolah kan corak dan perisenye.Resepi ni adelah resepi asal , petua tuu hanye panduan sahaja diatas pengalaman kkzu mengepam apam merkah ni...kalau ikut resepi asal apam nye senyum....tabik springggg ttoiinggg kkzu ucapkan...yang benar apam kkzu senyyuummmm....

1. Gune aissoda ( air gas ) yang tidak berais, beli dalam botol biru
2. Sukat aissoda jangan penuh cawan, kurangkan sikit (kalau kandungan airnye lebih , apam berat dah takmau senyum )
3. Gune telur suhu bilik ( bukan dalam petisejuk )
4. Kukus menggunekan api yang besar
5. Gune gula kasar
6. Gune tepung cap kunci @ cempake
7. Yang paling penting dek senyum aje mase mengepam  apam merkah tuuu....heeheheee




SELAMAT MENCUBE YE...

Sunday, 18 December 2011

MEE REBUS BATU GAJAH


Mee rebus kakzu style...nak cube tak gengs, banyak versi mee rebus ade kat malaysia ini kan, , cayok cayok , resepi dari opah sedare kkzu yang dok kat Batu Gajah,Ipoh, Perak.Mase tuu bertandang raye tahun bile entah lerr, dah lame benar dah, bile makan bepino bijik mate , sedap weiiihhhh, aaissshhhh statment melampau lagi tuuu, Anak anak komen kate wookeyy mak  lulus, tapi tak buat selalu sebab pekene sekali sekale boleh laaaa mee ni, perut kite kan dah sebati ngan nasi, kalau tak makan nasik sehari mau meracau agaknye, ngaku ngaku....Jom  kite nengok bahan bahannye...tak same ngan mee rebus mamak @ johor punye,ni batu gajah mari punye....ipoh mali tarak sombong kentut tarak bunyi ( tagline orang perak ) ekeke....

RESEPI ; GOBOK BURUK

BAHAN BAHAN KUAH

2 kilo ubi kentang ( rebus dengan kulitnye ) sehingge empuk
seringgit kacang dal @ 1 cawan ( rebus hingge lembt )
1/2 cawan udang kering merah @ biase
1 cawan udang hidup @ suke nak letak banyak pun boleh
air secukupnye
cili mesin ( tak sukat sbb ikut kepedasan yang disukai )
asam keping
gula ( wajib )
garam dan bahan perase

CARE BUAT KUAH

1. Ubi kentang di buang kulit dan di blender hingge halus
2. Kacang dal di blender juge
3.Udang hidup di rebus dan blender
4. Udang kering direndam dan di blender
5. Campurkan kesemua bahan dan masak hingge pekat dan berkilat.Kuantiti air bergantng pade kepekatan kuah yang kite nak sebabnye kkzu tak penah sukat.( sori ye dek )
6. Masukkan garam dan gula secukup rase dan yang pasti gula kene letak lebih sbb kuah mee rebus kene manis2 sikit kan.
7. Akhir sekali bile kuah dah masak gorengkan bawang kecil yang dihiris nipis sehingge kekuningan dan masukkan kedalam kuah tadi ( masukkan minyaknye sekali ) tujuannye untuk mewangikan kuah

BAHAN BAHAN MEE

Mee di celor sekejap
taugeh
daun bawang
cili hijau ( wajib, mesti mau )
bawang goreng
cekodok udang
tauhu goreng
telur rebus
@ ape ape aje rasenye nak letak, hentam saje lerrrr,

AKHIR KATE DARI KKZU SELAMAT MENCUBE YE.