Monday, 18 July 2011

KEK GULA HANGUS


kek gula hangus, insyaallah tak jemu dimakan...



Assalamualaikum....

Cerite mengenai  kek ni kan ade banyak resepi dan step2 nak buat nye tetapi kali ni kkzu dapat resepi yang paling senang nak buat..masyaallah..kocok kocok je..insyaallah kek nye naik tinggi,lembut dan bersarang.



Jiran kkzu cikgu liana yang ajar kkzu kek ni cume yang kkzu agak blurr kek cikgu liana bebaris baris sarangnye..kek kkzu besarang kecik2.Ape pun kkzu tetap sangat sangat puashati dengan rasenye....
meh meh kalo nak cube...


BAHAN BAHAN


1 mug gula kasar ( jadikan gula hangus )
1 mug air ( bile gula dah hangus masukkan air )
6 biji telur
1/2 tin susu pekat
1/2 mug minyak
1 sudu kecil soda bikarbonate ( sukat tinggi )
1 mug tepung gandum


care2..



1  Ayak tepung n soda bikabonate
2  Kacau susu dan minyak hingge sebati
3  Masukkan telur satu persatu
4  Masukkan air gula hangus
5  Masukkan tepung sedikit demi sedikit
6  Gris loyang dengan minyak @ majerin
7  Tapis adunan tadi kedalam loyang petak 8 x 8
8  Bakar selama 1 jam pade suhu 160 ...



** bole jugak di blender adunan ni setelah dikacau sebati dan tuang ke dalam loyang dengan care kaedah ' teh tarik '...