INTAI INTAI DAPOR KAKZU.TERIME KASIH KERANE SUDI MENJENGAH KE DAPUR KAKZU INI. HANYE BERKONGSI RASE DAN DI HARAPKAN AGAR IA NYE DAPAT MEMBERI SEDIKIT IDEA DAN MANFAAT KEPADE TEMAN TEMAN SEKALIAN.

sila lah KLIK ye

TERIME KASIH KAK ZU UCAP KAN

Tuesday, 26 March 2013

RAINBOW KEK KARAMEL


HAI...!!

Kalau tak silap kkzu kek ini dah 2 tahun berada di blog kkzu yang mana resepinye di perolehi dari page FB
MUNIRA BAHAROM.
Terima kasih banyak ye munira  kerana ramai telah menjadikan kek ini sebagai ibu duit ,,yelah kek ini ramai penggemarnye. Nampak macam manis kan tetapi rasenye manis manis buah je.
Tetapi memandangkan ade juge yang baru nak mengenali dan bertanya mengenai kek ini di

DAPURKAKZU  makanye kkzu dengan suka suka nye telah  merenbo kan kek karamel ini..hahahaaa..
Ade juga yang tak pernah lagi makan kek ini walaupun ianye sangat lah popular di FB dan alam maya .
Kek yang laris di pasaran walaupun ringkas aje bahan bahan nye tapi AWAS  ye nak menzahirkan ianye menjadi sebiji kek kenalah buat selalu.
Walaupun dah di paparkan resepi dan step step nak membuatnye tetapi ramai juga yang hadir ke

 dapurKAKZU  untuk mengetahu cara cara nak membuatnye secara live sebab tak jadi kata deme.
Kkzu sendiri pun sebelom ini ade laaa juga beberapa kali meraung, kire kire 2 tahun dulu ,,hahaaahah sebab bile di terbalikkan aje kek ini , kek nye menjadi pelbagai rupe,,retak laa, sumbing laaa, blllaaa blllaa laa tetapi insyaallah kini tidak lagi menjadi masalah,,insyaallah. Tetapi kalau tak menjadi dengan cantik juge,,ianye di luar kotak fikiran.Dugaan terbesar juge,,hahaaa bile dah kek dah siap masuk oven,,pekakasnye yang nak di basuh penuh sinki you,,tapi yang bagusnye ianye tak berminyak,,boleh lalukan di bawah paip aje.

Loyang bunga SIZE 8  inci ini menjadi pilihan kkzu sebab kek nampak lebih besar.




Kek rainbow  karamel ini kkzu telah mewarnakan enam jenis kaler dan  susun lapis satu persatu di atas karamel.


 KEK KARAMEL ( loyang 8 )


BAHAN BAHAN

GULA HANGUS
  4 sudu besar gula kasar
Masak atas api hingge gula mencair dan biarkan seketike.

BAHAGIAN ATAS  ( KARAMEL )
 1 cawan  susu cair FN ( tin biru pink )
70 gm gula castor
1/2 tsp esen vanilla
3 kuning telur
kacau sebati perlahan
* untuk menebal sedikit lagi karamelnye ( seperti dalam gambar )  kkzu telah menambah 1/3 cawan susu cair dan sebiji kuning telur

LAPISAN KEK ( A )
140 gm tepung gandum
70 gm gula castor
3 kuning telur
135 gm / ml air
1 /2 tsp baking powder
50 ml minyak  jagung @ minyak masak
Putar kuning telur, air, gula dan minyak hingge kembang
Masukkan tepung yang di campur baking powder.Kacau sebati

MERINGUE  ( B )
6 telur putih ( jangan ade  walaupun setitik kuning telur ) nanti meringue nye tak menjadik
70 gm gula castor
1 /2 tsp krim of tar tar
Putar hingge adunan menjadi kental dan tak jatuh jike di terbalikkan.

* CAMPURKAN A DAN B DENGAN KAEDAH KAUP BALIK SAHAJA ( adunan kek )

1. Masukkan karamel kedalam loyang berisi gula hangus tadi
2. Masukkan adunan kek yang telah di warnekan dan dan diperise kan ( paste pandan contohnye )( adunan takkan tenggelam dalam karamel )berselang seli dengan cara ( marble )
3.Panas kan oven selame 10 minit
4.Masukkan air panas gelegak kedalam loyang yang lebih besar dan masukkan loyang kek tadi ( bakar kaedah steambake untuk mengelakkan karamelnye hangus )
5. 45 minit pertame bakar gune api bawah sahaja dan 15 minit lagi api atas dan bawah dengan suhu 180 C.
6. Bile kek dah masak biarkan sejuk dan kek akan turun dan mengecut dengan sendirinye dari loyang.
7. Terbalikkan kek perlahan lahan dan lihat hasilnye pasti anda akan tersenyum sebab kek menjadik dengan jayenye atau meraung sebab karamelnye melekat, wakaka....tips kek karamel boleh  LIHAT DISINI yeeee...( abai kan tips ini jika anda adelah pakar kek karamel )
8. Selepas di terbalikkan akan ade lebihan air gula yang banyak,,lap aje air gula perlahan lahan  menggunakan tisu di sekeliling kek dan di atas karamelnye.

SELAMAT MENCUBE YE...



7 comments:

  1. huhu...ixa blom cuba lg kakzue lps2 balik klas aritu.duk buat cheese cake je da 3x..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. laaaa ye ke..insyaallah lepas ni harus cobe tauuuuuu

      Delete
  2. Salam nak tanya, kalau letak pewarna tanpa perasa takpe ke? kat rumah ni ada banyak pewarna aja :)

    ReplyDelete
  3. salam kak zue..sy dh try tp bhgn kek berhampiran karamel tu mcm xbape nk masak..mcm kelembapan je..nape ye kak..tq

    ReplyDelete
  4. karamel tu sebatikan atas api ke atau just sebatikan dlm bekas lain tanpe api???

    ReplyDelete