sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 7 March 2013

Double Coklat Indulgent CAKE

 Hai..!!

Jumpe lagi..

Mari cobe makan kek ini, anak kkzu kate hurrrrmmmm macam kek kat SR tapi yang pastinye ini adelah buatan homemade kan, pasti takkan 100 persen sama dengan kedai punye .Ade olahan yang kkzu telah buat mengikut citarasa dan macam biasa kek kek kkzu agak tinggi belaka. Adunan kek yang ringan. Tidak menggunakan gelatin seperti biasa.
Panduan dan rujukan dari  KAK CHAH & LINDA.



BAHAN BAHAN KEK

bahan A
5 biji telur kuning
150 ml susu segar
100 gm gula castor
75 ml minyak jagung

bahan B
165 gm tepung naik sendiri
35 gm serbuk koko
1 tsp nescaffe
1/2 tsp b.powder
1/2 tsp soda bokabonate
* ayak kesemua bahan ini

bahan C
5 biji putih telur
80 gm gula castor

1 tsp esen vanilla

Putar bahan A selama 8 minit.
Masukkan bahan B dan esen vanilla. Ketepikan,
Putar bahan C hingge kental. ( meringue )
Satukan kedua dua bahan dengan kaedah kaup balik.
Bakar kek pada suhu 170 C selama 50 minit hingga 1 jam dengan menggunakan loyang 9 inci.
Sejukkan kek dan potong kepada 4 bahagian.

** Jike mahu mendapatkan kek yang lebih padat putarkan  bahan A dan B sekali gus.( campurkan sekali )

**Ade pelbagai versi kek spouge boleh di gunakan ye, ikut citarasa yang mana lebih sesuai ye termasuk lah menggunakan spoung cake mix.


BAHAN MOUSSE PUTIH
100 gm coklat masakan putih
250 gm non dairy whipping cream
100 gm gula icing
150 gm butter ANCHOR ( salted )
2 biji kuning telur

Putar whipping hingga kental.
Cairkan coklat masakan putih
Putar butter dan gula icing hingga kembang, masukkan coklat cair dan kuning telur
Satukan bahan butter dan  whipping cream dengan kaedah kaup balik.
Bahagikan kepada 2 bahagian untuk lapisan di dalam kek.


BAHAN MOUSSE HITAM
150 gm coklat masakan hitam
380 gm non dairy whipping cream
150 gm gula icing
220  gm butter ANCHOR ( salted )
3 biji kuning telur

Putar whipping hingga kental.
Cairkan coklat masakan hitam
Putar butter dan gula icing hingga kembang, masukkan coklat cair dan kuning telur
Satukan bahan butter dan  whipping cream dengan kaedah kaup balik.
Ketepikan 1/3 untuk lapisan didalam kek.

 CARA MELAPIS KEK
kek
lapisan mousse puith
kek
lapisan mousse hitam
kek
lapisan mousse putih
kek
Akhir sekali salut keseluruhan kek dengan lebihan mousse hitam.
Sejukkan kek di dalam petisejuk beberapa jam.
Tuang ganache ke seluruh kek.

GANACHE
300 gm coklat masakan
250 gm uht whipping cream
Masak atas double boiler. Bile telah jadi ganache , biarkan ianye sejuk dan pekat sedikit baru tuang ke seluruhan kek.Simpan kek di dalam petisejuk sebelom MAKAN.

Jangan marahhhh dengan gigitan kek yang lemak berkrim ini. Sama mcm kek secret..cair di mulut.

19 comments:

  1. salam kak zu
    ayu ni baru lagi follow bog aka
    selalunya jdi silent reader je
    insyaa Allah akan dibuat cake ni minggu ni
    tuk makan2 adik beradik esok kat kg
    dah tahap ngences dah ni

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum...Takpe tak dapat sebiji rasa, dapat sipi2 pun dah ok, malah lagi sedapppppp...Puas makan ni....

    ReplyDelete
  3. Tksih kak zu ats resepi ni, smalam g sr terliur tp tringt ade rsepi kwn bg nk try bt tp tetiba hri ni kak zu dh post kek ni aduhai bgai pucuk dicita ulam mndtg org kate kan...thanks kak zu, ita copy yer, nk bt hri ni jgk nti ita post kt wall klau cntek la...hihi

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Tergoda I ... U... Tengok tayangan kek tu..

    ReplyDelete
  6. selamat mencobe ye...

    same2 kasih buat semue

    ReplyDelete
  7. ralat ~ pembetulan untuk sukatan butter (mouse hitam )..220 gm

    ReplyDelete
  8. Thank you kak share resepi ni..Boleh saya cuba buat. :)

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum..kak kalau kek coklat tu boleh guna yg kukus x?teringin nk buat tp xde oven..

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum..kak kalau kek coklat tu boleh guna yg kukus x?teringin nk buat tp xde oven..

    ReplyDelete
  11. assalam kak . sukatan butter yg mne yg salah .. mousse hitam atau putih .. akak ckp 220g utk hitam . mmg 220g pon kat resepi..yg lain nye yg putih kat atas 150g .mne yg salah kak . nak try ni ..haha

    ReplyDelete
  12. assalam kak . sukatan butter yg mne yg salah .. mousse hitam atau putih .. akak ckp 220g utk hitam . mmg 220g pon kat resepi..yg lain nye yg putih kat atas 150g .mne yg salah kak . nak try ni ..haha

    ReplyDelete
  13. kak .klau mousse putih tmbah pewarna boleh ke ?

    ReplyDelete
  14. Salam..nak tanya..klu dah guna tepung naik sendiri kena jga ke soda bikarbonat n baking powder

    ReplyDelete
  15. Salam..nak tanya..klu dah guna tepung naik sendiri kena jga ke soda bikarbonat n baking powder

    ReplyDelete