INTAI INTAI DAPOR KAKZU.TERIME KASIH KERANE SUDI MENJENGAH KE DAPUR KAKZU INI. HANYE BERKONGSI RASE DAN DI HARAPKAN AGAR IA NYE DAPAT MEMBERI SEDIKIT IDEA DAN MANFAAT KEPADE TEMAN TEMAN SEKALIAN.

sila lah KLIK ye

TERIME KASIH KAK ZU UCAP KAN

Friday, 2 November 2012

Cheesey Cheesecake


Hai

Assalamualaikum !

Bile kek ni dah siap takut lak kkzu nak menjamah nye sebab di selaputi ngan cheddar cheese tuu. Boleh bayangkan kelemakan manis masin nye tuu weiii Tapi dont worry rasanye seimbang secukup rasa.Memang semua kek kek dari dapurkakzu akan di testing oleh pakar makan kek yang akan mengkomen sedap ke idok. Boleh jual ke tak gitu. Sape lagi kalo bukan mereka mereka yang di paksa makan kek oleh kkzu..heehe.
Yang paling kkzu suka adunan vanilla/oren  spounge keknye yang lembut dan moist sebab sebelom ni kalo buat vanilla spounge kek mesti tak dapat lembut lembab yang kite nak.
Lemak berkrim secukup rasa buat penggemar kek cheese, insyaallah.
Resepi kkzu cedok dari koleksi buku DELICIOUS CAKE dari AMY HENG.
Kalau laaa boleh buat semua kek dalam buku ni komfirm boleh bukak kedai kek you, semuanye kek berperisa aneka macam rasa dan kebanyakkannye menggunakan freshcream. 1 pun takde aduana bc.

BAHAN BAHAN
Resepi dalam buku berbahasa inggeris tapi kkzu telah mengalihkan ke bahasa melayu mengikut pahaman kkzu laaaa,

BAHAN A
5 biji kuning telur
1/2 cawan gula castor
1/4 cawan jus oren ~ kkzu guna sunquick
1/2 cawan air
1 tsp jus lemon ~ tak letak pun
180 gm tepung superfine ~ ayak
3 tbsp tepung jagung ~ ayak
3 tsp double action baking powder ~ ayak

BAHAN B
5 biji putih telor
3/4 cawan gula castor
1 tsp cream of tar tar ~ memantapkan meringue

CARA MEMBUAT SPOUNGE KEK
Satukan bahan A dalam bekas dan putar selama 10 minit.
Putar pula bahan B sehingga kental. ~ pastikan bekas dan pemutar anda bebas bersih dari air. ~ kalau tak nanti meringue tak akan jadik meringue ~ kepala anda yang akan mereng nanti.
Kemudian satukan bahan A dan bahan B dengan kaedah kaup balik.
Masukkan ke dalam loyang 9 inci yang telah di gris dan bakar selama 1 jam dengan suhu 170 C @ ikut rentak oven memasing ye.
Setelah kek masak keluarkan terus dari loyang dengan segera dan masukkan ke dalam kotak dan tutup kotak supaya kek kekal lembab di dalamnye ~ biarkan kek tuu bepeloh kat dalam kotak tu. ~ sifat spounge kek mudah kering apabile terdedah di udara dan mengecut dengan cepat jike dibiarkan lama di dalam loyang.
Biarkan kek betul betul sejuk barulah di potong 3.



BAHAN BAHAN LAPISAN KEK

375 gm butter anchor
200 gm creamcheese
3/4  cawan gula icing ~ kkzu letak 1 cawan
100 ml susu segar ~ kkzu letak uht whipping cream ~ aduhh lemak nye

250 gm cheddar cheese ~ beli dah siap parut


CARA CARA MELAPIS

Putar butter , cheese dan gula icing hingge berkrim, masukkan whipping cream, putar adunan sehingge sebati.
Ambil sekeping kek, letak adunan krim, taburkan sedikit cheddar cheese, tutup dengan kek kedua dan ulang proses yang sama.
Akhir sekali letak kek terakhir dan selaputi keseluruhan kek dengan lebihan krim dan tutupi dengan taburan cheddar cheese.
Hiaslah mengikut kreativiti anda.

~ SELAMAT MENCUBE DAN SELAMAT MENGODER ~




2 comments:

  1. Salam Ziarah....

    sabar ya, sedapnya.. kecur akak... lagi berlemak berkrim jika dicampur degn serbuk cheeze.... jemput ke blog akak di http://cheezemaz.blogspot.com, manalah tahu nak mencuba serbuk cheese CHEEZE MAZ yg bila dicampur dgn air panas menjadi sos sesedap cheeze wedge, KFC. Jemput juga komen resepi2 akak yg x seberapa tu

    ReplyDelete
  2. salam kak zu,
    utk adunan keknya mmg tak guna sebarang mntega@minyak ye?

    ReplyDelete