sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, 20 October 2012

Kapkek RVC


hai
Selamat malam !!!
Assalamualaikum ..
Senyum ckit malam malam ni sebelom tido boleyy !!!
Jangan lupe baca bismillah dan 3 qul ye sekurang kurangnye sebelom tido, lunjurkan kaki arah kiblat dan tadah tangan, baca 3 qul, usap ke muka hingga ke kaki dan bole laaa tido dengan nyenyak tanpa gangguan ,  . INSYAALLAH..AMIN


Sempene perasmian header baru blog kkzu ni , saja kkzu buat lawak, kkzu nak masukkan resepi kapkek rvc, nak takkkkk !!!!
Kek merah ni memang dah lama di pasaran kan tapi masih mendapat sambutan hangat.Ye, antara kek yang paling banyak oder.( kek sebiji )
Kalau tak kose nak buat atau takde masa nak buat ape lagi calling kkzu for oder okey.Nak datang umah kkzu belajar buat rvc pun boley ~ promote laa sekali ni ..
Kkzu sebelom ni kan memang tak suke nak buat kapkek rvc ni, hanya  buat kek sebiji sebijik je tapi bile dah selalu sangat di tanya akhirnye kkzu mengalah laaa jugak. Bile dah buat eeeihhh ok laaa , nak nak nye untuk mereke yang nak celebrate ape ape majlis care ringkas  dan romantik gitu.




SUMBER ; dapurcomelku ~ adelah jugak ckit olahan dari kkzu, alaaa derhaka ckit ckit.

BAHAN BAHAN

5 biji telur
370 gm gula castor ~ 2 cawan
250  gm mentega
340 gm tepung naik sendiri ~ self raising flour ~ 3 cawan ~ ayak
20 gm coco powder ~ 2 sudu makan ~ ayak
1 cawan buttermik ori macam ini
4 sudu makan bright red

1 tsp baking powder
1 tsp cuka makan

CARA CARA

Ayak tepung dan koko powder
Satukan buttermilk dan kaler bright red
Putar mentega dan gula castor hingga kembang dan gebu
Masukkan telor 1 persatu ~ kocok dulu telor tuu ye satu satu ~ supaya kek halus
Masukkan tepung bercampur koko powder  berselang seli ngan buttermilk
Akhir sekali masukkan campuran baking powder dan cuka makan
Masukkan adunan merah menyala tu dalam paper cup size M
Timbang 35 gm setiap satu
Bakar kapkek selama 30 minit pada suhu 180 C,

KRIMCHEESE

250 cheese
130 gm gula icing ~ ayak
130 gm butter

Satukan kesemua bahan dan putar sebati sahaja.

** yang serbuk merah kat atas kek tuu kan ialah serbuk kek red velvet.**
** GUNE noozle no 852 UNTUK swirl ROSES **

 ~ SELAMAT MENCUBE ~







3 comments:

  1. dah lama jatuh hati dgn kekvelvet ni.. insyallah esok nak buat.. harap2 nanti ciskrimnye pun cantik mcm kakzu nye ciskrim cupcake tu.. semua tips dari kakzu ada tersemat dijiwa ni ha.. tq kakzue sudi berkongsi resepi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oouuuhhh kire jatuh cinta lerrr ye..selamat mencobe ye kasih..

      Delete