sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 31 October 2012

Coklat Indulgent cake


Hai,,
Cuci mata mu itu dengan sepotong coklat indulgent.

Boleh intai intai di sini kalo sape sape nak berxperimen di dapur.



Chocolate Chiffon

Bahan A
40 gm serbuk koko
5 biji kuning telur (telur diasing putih dan kuning)
125 gm gula kastor
165gm tepung naik sendiri
3/4 tsp baking powder
3/4 tsp soda bicarbonate
75 ml mentega (dicairkan)/minyak jagung
150 ml air

1 tsp esen vanila

Bahan B
5  biji putih telur
60 gm gula kastor
1  tsp cream of tartar
Putar air, telur kuning , gula castor dan minyak hingga gebu.
Masukkan esen vanilla dan adunan tepung, baking powder, soda bikabonate  dan serbuk koko yang telah di ayak.
Putar telur putih, gula castor dan krim tar tar hingga menjadi kental ( meringue )
Satukan kedua dua bahan dengan kaedah kaup balik.
Bakar kek selama 1 jam dengan suhu 170 C MENGGUNAKAN LOYANG 9 INCI.

Filling : Mousse Coklat Hitam :

400gm chocolate masakan hitam
4 kuning telur (di pukul dahulu)
4 putih telur
120 gm gula kastor
1  tbsp mentega
500 ml Anchor whipping cream (tawar) - di pukul hingga kental
3 tbsp gelatin
70 ml air panas


Cara-cara :


1. Satukan gelatin dan air panas. Kacau hingge larut.
2. Cairkan coklat masakan secara double boiler, masukkan kuning telur ke dalam adunan coklat cair diikuti mentega dan gelatin cair, gaul hingga sebati. Angkat.
3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang ( meringue )
4. Kaup balik ke dalam adunan coklat yang masih panas kemudian masukkan whipping cream yang diputar, gaul hingga rata.


GANACHE
250 GM UHT ANCHOR WHIPPING
300 GM COKLAT MASAKAN


No comments:

Post a Comment