sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 19 April 2012

~KEK BATIK ARORA ~


Kalau jalan jalan dekat alam maya ni terutameye ke blog blog, pasti kkzu jumpe kek arora tetapi pandang aje sebab takde figura nak buatnye..ce ce ce..sehingga lah kawan kkzu ~Zue~ dari Kuantan, Pahang dok cerite pade kkzu kesedapan kek ini. Make nye kkzu mengskodeng laaa resepi nye, eeeii eeeiii ye laa ade kelainan dari segi bahan bahan nye tetapi mudah nak carik, rasenye kat dapor tuu memang dah sedia ade bahan bahan nye tuu, dalam hati kate dan  yakin kek ini mesti sedap punye ~ayat power~ tuuu..

Intai punye intai, lorrrrrr ramai nye dah cobe kek ini . Antarenye mat gebu ~ azlita ~ yatie ~ ady ~ cida ~dan mungkin ramai lagi..Terima kasih buat semua yee. You all bile lagi....


BAHAN BAHAN

250 gm butter
100 gm gula castor
1 sudu kecil ovelette
3/4 cawan susu pekat manis
250 gm tepung gandum ~ ayak
2 sudu kecil baking powder ~ ayak
6 biji telur
5 jenis kaler dan paste ~ kaler kkzu letak 5 kaler tetapi paste 1 sahaja




CARE CARE

Putar butter, gula dan ovelette hingga kembang dan berkrim ~ putih
Masukkan susu pekat dan putar sebati
Masukkan telur satu persatu ~ kocok dulu telur sebelom masukkan
Masukkan tepung gandum ~ kacau kaedah kaup balik sahaja hingge sebati menggunakan senduk @ spatula
Bahagikan kepade 5 bahagian dan letak kaler dan paste ~ kkzu gune kaler ungu, kuning, oren, merah, hijau ~ pandan paste sahaja
Sediakan loyang size 8 dan griskan loyang
Letak 1 sudu besar adunan kaler ungu, 1 sudu adunan kaler kuning dan ulang seterusnye hingga habis.
Panaskan oven selame 10 minit pade suhu 170 C
Bakar selame 1 jam ~ selepas 40 minit jika tengah kek masih belom masak tetapi bahagian atasnye dah agak garing, tutup bahagian atas tersebut dengan tudung periuk.Teruskan membakar hingge kek masak dengan sempurna.



1 comment:

  1. cantik kan kek ni kak.... nurul dh try wat... mmg sedap tp nurul kurangkan gule...

    ReplyDelete