INTAI INTAI DAPOR KAKZU.TERIME KASIH KERANE SUDI MENJENGAH KE DAPUR KAKZU INI. HANYE BERKONGSI RASE DAN DI HARAPKAN AGAR IA NYE DAPAT MEMBERI SEDIKIT IDEA DAN MANFAAT KEPADE TEMAN TEMAN SEKALIAN.

sila lah KLIK ye

TERIME KASIH KAK ZU UCAP KAN

Wednesday, 28 March 2012

KEK COKLAT INDULGENT LAGI


Satu lagi resepi KEK COKLAT INDULGENT dari Dapurkakzu.Nampak aje resepi panjang berjela tetapi proses nye tip top sekejap aje dah siap 



Bahan bahan asas yang di perlukan.
1. whipping non dairy yang telah diputar kental
2. coklat masakan cair
3. Adunan butter putar





Actually resepi ini kkzu tidak ikut sepenohnye dari Chah .Anyway terime kasih ye CHAH sudi berkongsi resepi. Untuk adunan kek coklat kkzu masih mengekalkan resepi lame dari Kak Liza ( hanieliza )dan kkzu hanye membuat mousse coklat sahaja.Kkzu saje saje nak mencube resepi baru dan berxperimen di dapur.Kesudahannye kkzu telah mengisi beberape  bekas piring kecil dan di isi beberape potong kek indulgent di atasnye dan telah di pos kepade anak anak jiran yang memang sangat sangat jarang jumpe kek kek lapis lapis macam ini.Anak anak kkzu alahai tukang nengok dan tester aje nampaknye.Mengade ngade kan.


By ; Chah
Olahan ; Dapurkakzu



Chocolate Chiffon

Bahan A
45gm serbuk koko (larutkan dgn 120ml air suam)
6 biji kuning telur (telur diasing putih dan kuning)
150gm gula kastor
195gm tepung naik sendiri
3/4 tsp baking powder
3/4 tsp soda bicarbonate
90ml mentega (dicairkan)/minyak jagung
11/2 tsp esen vanila

Bahan B
6 biji putih telur
90gm gula kastor
3/4 tsp cream of tartar

Cara-cara
1. Panaskan oven pada suhu 180C. Satukan bahan A dan pukul hingga kembang menggunakan high speed. ( atau putar telur kuning,gula, air dan minyak hingge kembang baru masukkan tepung ) ( kek akan naik tinggi sedikit )
2. Di dalam mangkuk lain pukul bahan B (putih telur) hingga kental guna high speed.
3. Satukan bahan A ke dalam bahan B secara kaup balik. Tuang ke dalam loyang 9" dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
4. Angkat dari loyang dan telengkupkan kek di atas redai biarkan betul-betul sejuk baru di potong kepada 4 lapisan.



BAHAN BAHAN UNTUK MOUSSE COKLAT ( telah di doublekan sukatannye sebab kkzu tidak membuat mousse putih )


200 gm coklat masakan
300 gm butter ~ kkzu gune butter anchor salted
4 biji telur
2o0 gm gula halus ~ kkzu guna gula icing ~ ayak
500 gm non dairy whipping cream ~ kkzu gune anchor whipping uht
50 gm serbuk koko ~ kkzu tambah 


CARE CARENYE


1. Cairkan coklat secare double boiler dan ketepikan
2. Putar whipping cream hingge bertanduk @ kental. @ soft peak
3. Putar gula icing  dengan butter hingge kembang . Masukkan serbuk koko dan coklat yang di cairkan dan kacau sebati.
4. Akhir sekali masukkan whipping dan kacau kaedah kaup balik.


CARE CARE NAK MELAPIS KEK


1. Potong kek menjadi 4 keping
2. Letak sekeping kek di atas papan kek
3. Sapukan 1/4 topping mousse coklat di atas kek
4. Letak kek di atas mousse dan ulang proses sehingge menjadi 3 lapisan mousse dan 4 keping kek
5. Baki 1/4 lagi moousse coklat disalut pade keseluruhan kek.
6.Masukkan kek dalam petisejuk beberape jam, baru di tuang ganache coklat.


GANACHE


300 gm coklat masakan
250 gm whipping uht


1.Masak atas api care double boiler
2.Panaskan whipping sehingge berbuih di tepi bowl dan masukkan coklat dan tutup api
3.Tuang ganache  ke atas kek.
4.Masuk kek ke dalam petisejuk.



9 comments:

  1. kek yang belum terluang waktu utk buat.Memang nampak mcm remeh..htu yg asyik tertangguh jer...

    ReplyDelete
  2. memang gitu sebab banyak lapis tuu yang pikir pikir nak buat ye..

    ReplyDelete
  3. salam kak zu...nak tanya whipping uht ape ye?

    ReplyDelete
  4. salam akak hari ni saya ader try..tapi mousse dia x jadi la pulak x tau maner silapnyer saya guna bhn cam dlm resepi..mousse dia x beku..la..silap teknik ka?

    ReplyDelete
  5. salam kak zu, Jue ada try buat kek indulgence letak gelatin tp time potong kek pejal semacam, nak makan pun xsedap.. Kenapa ye..

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete