INTAI INTAI DAPOR KAKZU.TERIME KASIH KERANE SUDI MENJENGAH KE DAPUR KAKZU INI. HANYE BERKONGSI RASE DAN DI HARAPKAN AGAR IA NYE DAPAT MEMBERI SEDIKIT IDEA DAN MANFAAT KEPADE TEMAN TEMAN SEKALIAN.

sila lah KLIK ye

TERIME KASIH KAK ZU UCAP KAN

Friday, 23 December 2011

RESEPI KEK KARAMEL

 kek karamel ..coco paste


 strawberry paste



keladi paste

Care kek di pelangi kan

air karamel nye memang melimpah, lap je
padle pop kek karamel


SUMBER ; Munira Baharom

KEK KARAMEL

KEK KARAMEL masih berade di ranking no 1 dalam semue kek., ramai yang dah cube buat kek ini dan tak kurang juge yang gagal menghasilkan kek ini..Mule mule aje bluurrr bile nengok resepi nye, tetapi  kalau dah selalu buat insyaallah macam kacang je nak sediakannye..eeeikk eeikk eeleh..
Kakzu masukkan semula resepi nye sebab resepi yang dah masuk hari tu bertindan tindan. Step step nak buat boleh klik SINI.  Actually kek ni di perkenalkan oleh MUNIRA BAHAROM dan terus meletop bagai bom meletop. Ramai yang dah jadi pembuat kek karamel dan antare kek yang menjadi kegilaan ramai sebab rupe dan rasenye yang unik.. Antare rakan rakan kakzu seluruh malaysia yang oder kek ni sebab nak sangat merase  penangan kek ni, nak tauuuu cobe lah buat dan rase ye..

BAHAN BAHAN

GULA HANGUS
 2 @ 4 sudu besar gula kasar
Masak atas api hingge gula mencair dan biarkan seketike.

BAHAGIAN ATAS  ( KARAMEL )
1/2 tin ( 1 cawan ) susu cair FN ( tin biru pink )
70 gm gula castor
1/2 tsp esen vanilla
3 kuning telur
kacau sebati perlahan

LAPISAN KEK ( A )
140 gm tepung gandum
70 gm gula castor
3 kuning telur
135 gm / ml air
1 sudu teh baking powder ( sudu kfc )
50 ml minyak  jagung
Putar kuning telur, air, gula dan minyak hingge kembang
Masukkan tepung yang di campur baking powder.Kacau sebati

MERINGUE  ( B )
6 telur putih ( jangan ade  walaupun setitik kuning telur @ setitk air pun ) nanti meringue nye tak menjadik
70 gm gula castor
1 tsp krim of tar tar
Putar hingge adunan menjadi kental dan tak jatuh jike di terbalikkan.

* CAMPURKAN A DAN B DENGAN KAEDAH KAUP BALIK SAHAJA

1. Masukkan karamel kedalam loyang berisi gula hangus tadi
2. Masukkan adunan kek yang telah di warnekan dan dan diperise kan ( adunan takkan tenggelam dalam karamel )
3.Panas kan oven selame 10 minit
4.Masukkan air panas gelegak kedalam loyang yang lebih besar dan masukkan loyang kek tadi ( bakar kaedah steambake untuk mengelakkan karamelnye hangus )
5. 45 minit pertame bakar gune api bawah sahaja dan 15 minit lagi api atas dan bawah
6. Bile kek dah masak biarkan sejuk dan kek akan turun dan mengecut dengan sendirinye dari loyang.
7. Terbalikkan kek perlahan lahan dan lihat hasilnye pasti anda akan tersenyum sebab kek menjadik dengan jayenye atau meraung sebab karamelnye melekat, wakaka....tips kek karamel ade di album info yeeee...( abai kan tips ini jika anda adelah pakar kek karamel )

SELAMAT MENCUBE YE...












6 comments:

  1. gelaran "pakar kek karemel" tu setakat ni dipegang oleh kak munira dgn kak zu je... hehe

    ita mengaku masih amatur lagi

    kak, klu adunan puding tu kita nak tebalkan sikit boleh kan? maknanya doublekan telur dgn susu... masa membakar nak tambah tak? thanks kak zu cayang!

    ReplyDelete
  2. aslmkum kakzu..cantik2 kek ni.. saya bila buat masih tetap rasa debarannya..mjadi ke tidak kek ni.. nk tanya guna saiz loyang apa yer.. tq

    ReplyDelete
  3. WAALAIKUMSALAM...kkzu gune size 8..

    tq tq ibu gebu...kkzu pun taraf blaja jugak....
    kkzu tebalkan skit je lagi..kkzu tambah 1/3 cawan susu cair dan 1 telo kuning..

    ReplyDelete
  4. salam kak zue..try cari tips mcm mana tak kasi karamel lekat...tp tak jumpa...ana buat selalu karamel kuar tak cantik...bila sisip ngan pisau..dah tersisip byk pulak..waaaa ajar ler saya kak...nie email saya annacotton78@yahoo.com

    ReplyDelete
  5. Betul kek resepi ni....mana satu ni, dibakar ke dikukus...confues i...thopping karemel kukus kan...n kek also kukus selapis selapis right...

    ReplyDelete
  6. salam kak zue... 1st sekali nak mintak izin copy resepi kek ni buat rujukan ;)
    2nd wish me luck tau.. sy nak try buat la... hehehee...
    berdebar plk rs nak try buat kek yg cantik ni... ;p

    ReplyDelete