sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, 30 October 2011

COKLAT CHIPS MUFFIN


Salam buat semue teman2 kkzu.....

Dah lame kkzu teringin nak cobe resepi muffin kk liza ( hanieliza )....dah banyak kali kkzu dok bukak  blog kk liza..tapi mase lak tk mengizinkan nak buatnye , alhamdulillah terbuat jugak walaupun care penyediaan muffin ni tersangat laaaa mudahnye..mcm makan kacang goreng je, senangnye....kekeke..

Kebetulan lak kk liza hantar massege., pesan kk liza, jangan lupe nengok kk liza kat tv1 jam 3 petang, kkzu pun ape lagi bersedie laaa depan tv, mase tu tengah nengok ' NONA' kat tv3, mase tuu kepale dah mule nak terase nyut nyut, sakit kepale laaaaaa tuuu....sambil tonton sambil baring,  rancangan ' ape kate wanita ' pun dah start, xcited nak nengok kk liza masak, last2 ape jadikkkkkkkkk....waaaaaa, nengok dah dekat jam 4..waaaa tetido, sakit kepale punye hal , soghi kk liza.....heheeeee

Mase kkzu dok bancuh muffin ni pun kepale masih nyut nyut...buat jugak sbb dah niat kan..heeeee...siap jek muffin dan nengok dalam oven terbonjol naik mufffin ni...hilang terus nyut nyut tuuuuu...heee...rasenye alhamdulillah sedap kome....makan panas2...tips nye letak coklat chips kat dalam adunan skali..baru terase nyutttttt muffin tuuu...

COKLAT CHIPS MUFFIN ( HANIELIZA RECIPE )

BAHAN BAHAN
1 CAWAN BUTTER ( CAIRKAN )
2 CAWAN SUSU SEGAR
2 BIJIK TELUR
1 TSP ESEN VANILLA

3 CAWAN TEPUNG GANDUM
1/2 CAWAN COCO POWDER
2 TSP BAKING POWDER
1/2 TSP SODA BIKABONATE
2 CAWAN GULA PERANG

1/2 CAWAN COKLAT CHIPS ..NAK LETAK LEBIH PUN BOLEY, TAK DOSE EIIH NAK  LETAK BANYAK2..hehhee

CARE CARE

1. CAIRKAN BUTTER
2. KOCOKKAN TELOR ( KACAU JAP JE, GUNE PEMUKUL TANGAN JE ) DAN MASUKKAN GULA.
3. MASUKKAN BUTTER CAIR
4. MASUKKAN SUSU BERSELANG SELI NGAN TEPUNG YANG BECAMPUR COCO POWDER, B.POWDER DAN SODA BIKARBONATE. ( KASIK AYAK DULU )
5. MASUKKAN COKLAT CHIPS
6. MASUKKAN DALAM ACUAN YNG DISUKAI ( kkzu gune cup size 8 )
7.BAKAR PADE SUHU 180 SELAME 20 MINIT

**NOTES DARI KKZU****
RASE DAN   STRUKTUR NUFFIN BERBEZE DARI CUPCAKES.MUFFIN AGAK KASAR , CUPCAKES PULAK LEBIH HALUS.
UNTUK MENDAPAT KAN MUFFIN MEREKAH GUNEKAN BAKING POWDER ' DOUBLE ACTION ' DAN BAKAR MUFFIN PADE SUHU 200.

3 comments:

  1. K'ZUE BAKING POWDER DOUBLE ACTION 2 MCM MANA..X FHM....(",)

    ReplyDelete
  2. bentuknye same jek cume kuasenye lebih..ade tulis label kat plastik tuu double action

    ReplyDelete
  3. kak bole tau yg kiraan cawan tu ikut cawan metrik ke? atau kak bole kasi dalam kiraan gram tak, saya tak pandai pakai cawan cuma tau gram je...tq kak zu :)

    ReplyDelete