sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, 25 June 2011

TAT NANAS



TAT GULUNG




YEH YEH..esok hari raye..esok hari raye...

BAHAN UNTUK JEM NANAS

5 biji nanas diparut
550 gm gula pasir
sedikit gula batu

1. Masak nanas atas api hingge nanas menjadik kering

2. Masukkan gula dan gula batu
3. Masukkan juge kaler kuning setengah botol, masak lagi sehingge jem menjadik kering dan kesin ( bahase orng perak)


notes ; kalau malas nak buat jem boleh je beli di kedai bakery.

BAHAN UNTUK TAT

250 gm butter
1/4 cawan gula icing
1 biji telur kuning
2 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar tepung jagung
secukupnye tepong gandum @ tepong redrose

1. Putar butter,minyak sapi,telur kuning dan gule icing, tak perlu lame lame  sangat, sekadar sebati aje.
2. Masukkan tepung secukupnye ( kkzu tk penah sukat tepung untuk tat )
Uli sebati ( hingge menjadi doh yang sesuai untuk dipicit )..agak2 lembut boleh di picit 

dalam acuan tat.
3. Sapu kueh tat dengan kuning telo yang dicampor sedikit susu cair ( 1kuning telor + 2 tbsp susu cair dan sedikit kaler kuning )
4.Bakar hingge tat masak ( ikut kepanasan oven masing2 ) kebiasaan suhu 180.
5. Bakar tak perlu garing sangat, nanti tat keras.



No comments:

Post a Comment