sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, 9 May 2011

APAM GULA HANGUS



Waaaa, kkzu pun tak ketinggalan mencube APAM GULE HANGUS ni, sangat2 GEBU dan LEMBUT.Bukak saje pengukus terharu nengok apam nye tersembul gebu.
say TQ kepade ZURIANA LATIP atas resepi dan step step nye ini.



Rujukan :  Zuriana Latip 

BAHAN BAHAN

2 biji telor
1 cwn gula
1 cwn air
1/2 cwn minyak
2 sudu besar marjerin
2 sudu susu pekat
1sudu kecil soda bikarbonat
1 1/2 cwn tepung gandum(ayak) bersama soda bikarbonat..

cara cara

1. Masak gula hingga keemasan ( jadikan gula hangus )dan tutup api dan campurkan degan air 1cwn, hati2 akan terpercik ,pasang kembali api dan kacau hgga sebati dan sejukkan
2. Mixer telor,susu,minyak dan marjerin ..saya mixer hingga adunan betul2 kembang dan putih...(adunan tk mengembang sangat tauu..)
3. Masukkan gula hangus ,pastu masukkan tepung dan soda yang di ayak tadi, mixer hingga sebati 
4. Masukkan ke  dalam acuan papercup higga penuh, baru apam akan tersembul gebu.
5.Panaskan kukusan higga air mendidih dan masukkan kueh apam.
6. Penutup kukus di balut kain dan lapik kan dengan lesung atasnya supaye wap tak keluar
7.Kukus selame 15 minit.


*DALAM GAMBAR ACUAN SIZE 8..

***UNTUK MENDAPATKAN APAM YNG MEMBULAT AIR KUKUSAN GELEGAK DENGAN API YANG PERLAHAN..KALAU API TERLAMPAU BESAR NANTI APAM AKAN MEREKAH ATAU JADIK APAM 'KERANG' LAK....

1 comment:

  1. saya memang suka sangat apam gula hangus ni...tapi belom berani nak buat sendiri takut tak jadi..selalu beli je tapi kdg2 susah nak jumpa yg sedap..

    ReplyDelete