sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 5 April 2011

MARUKU boom

Gambar menunjukkan acuan yang kkzu gunakan...( resepi asal adelah dari mak mertua kkzu )


Mari mari buat maruku.Satu adunan boleh dapat banyak balang tauuu.Puas anak anak  makan.Nak buat jual pun boleh.Teringat sewaktu kkzu masih tinggal di Balakong, kkzu berniaga maruku waktu bulan ramadhan untuk pasaran  hari raye.Dulu ( 15 tahun dahulu ) sekilo rm12 aje, sekarang memadai sekilo rm 25 hingga rm 30 .Menggoreng nye sudah tentu pade bulan puase.Letih nye alahai tetapi berbaloi baloi dengan pendapatannye.

Boleh cube ye untuk  makan kudapan depan TV...hahaaa asal nengok tv mesti nak mengunyah...


RESEPI ; DAPUR-KAKZU

bahan2

1 1/2 bungkus tepung pulut ( sebungkus pun boleh ) (500 gm)
1 bungkus tepung kacang kuda  (500 gm)
3 sudu makan serbuk cili ( nak pedas boleh tambah lagi )
1 sudu makan garam  ( sukat tinggi )
3 sudu makan gula
1 sudu kecil ajinomoto ( PILIHAN )

2 sudu besar marjerin 
air secukupnye
telur 1 biji


care2 nye

1. Uli kesemua bahan hingge sebati

2. Masukkan ke dalam acuan maruku, tekan terus ke dalam kuali yang telah panas.

notes ; gula dan garam di blender halus supaye tidak tersangkut di lubang acuan.

Boleh juga masukkan hirisan daun kari di dalam adunan @  goreng sebentar daun kari dan gaul dengan maruku.

No comments:

Post a Comment