sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, 4 April 2011

KARIPAP PUSING


Kene ade sifat rajin sikit nak buat karipap ni sebab dari proses nak buat inti,kulit karipap,mencanai dan menggoreng makan mase agak lame jugak tapi sangat2 puas hati sebab kalau buat sendiri puas anak anak makan.Gune tepung sikit je tapi muai.Dapat kuantiti karipap banyak jugak.Kene ikut step yang betul mase mencanai karipap pusing ni.Boleh cek kat youtube sebab kkzu tak shoot gambat step stepnye.





RESEPI ; GOBOK BURUK

bahan2

bahagian kuning ( dalam )
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar marjerin + minyak

* Panaskan marjerin dan minyak.Tuangkan kedalam tepung panas2.Uli sehingge menjadi doh.Bahagikan doh kepade beberape ketol.


notes ; lebihkan marjerin dari minyak
uli sehingge menjadi doh

bahagian putih ( luar )
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar lemak sayur @ shortening
air garam secukupnye.
*uli sehingga menjadi doh.Bahagikan doh kepade beberape ketol.


Cantumkan kedue due doh.Uli care nak buat karipap pusing.
Masukkan adunan kuning ke dalam adunan putih.
Canai  memanjang, gulung dan canai  lagi sekali lagi Gulung dan hiris .Akan dapat bentuk yang kecil.canai , letak inti dan klim karipap.



Inti karipap
1 kilo keledek / ubi kentang di potong dadu kecil
3 sudu besar rempah kari ikan
1 sudu besar rempah beriani
1 labu bawang besar di potong dadu
bahan rencah seperti ayam,daging @ sardin

care care
1. Tumis bawang besar dengan sedikit minyak.Masukkan rempah dan masak hingge garing.
2. Setelah rempah garing masukkan bahan rencah , ubi kentang/keledek dan air secukupnye
3.Masak hingge ubi nye empuk dan kuah nye mengering.Untuk memekatkan inti yang berair, masukkan bancuhan tepung gandum ( 1 sudu makan tepung + 2 sudu makan air )
4. Sesuaikan garam dan gula nye.

 notes ;untuk inti keledek lebihkan gula nye.

No comments:

Post a Comment