sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, 4 April 2011

KARIPAP KAMPUNG



Saje2 je bagi name karipap kampung.Bancuh dan uli sekali rap.Tak payah lapis2 kan.Resepi dari makcik limah pulang pekan...heeee

bahan bahan untuk kulit..
1 kilo tepung gandum
250 ml minyak...dipanaskan
400 ml air biase..@ secukupnye

care2

1. Uli tepung dan minyak hingge menjadi serbuk roti

2. Masukkan air sedikit demi sedikit..uli la hingge lembut.
3. Perap selame 30 minit

Inti karipap

1 kilo keledek / ubi kentang di potong dadu kecil
3 sudu besar rempah kari ikan
1 sudu besar rempah beriani
1 labu bawang besar di potong dadu
bahan rencah seperti ayam,daging @ sardin


care care
1. Tumis bawang besar dengan sedikit minyak.Masukkan rempah dan masak hingge garing.
2. Setelah rempah garing masukkan bahan rencah , ubi kentang/keledek dan air secukupnye
3.Masak hingge ubi nye empuk dan kuah nye mengering.Untuk memekatkan inti yang berair, masukkan bancuhan tepung gandum ( 1 sudu makan tepung + 2 sudu makan air )
4. Sesuaikan garam dan gula nye.


 notes ;untuk inti keledek lebihkan gula nye.

No comments:

Post a Comment